algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

ZP defensa la seva reforma

El president demana “comprensió” als agents socials i assegura que el projecte és “equilibrat” tant amb treballadors com amb empresaris

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que la proposta que ha plantejat el Govern per reformar el mercat laboral s'ha concretat en un document "molt elaborat" que és fruit de "molta feina i diàleg" amb els agents socials i que beneficia tant els empresaris com els treballadors. Zapatero va recordar que la reforma aborda els canvis "més importants" del mercat laboral, ja que aposta alhora pels treballadors que només han conegut "l'horitzó de la precarietat" i per l'increment de la flexibilitat en les empreses quan les circumstàncies siguin "difícils".

En una roda de premsa amb el president de l'Autoritat Palestina (AP), Mahmud Abbas, el president del Govern va voler enviar un missatge de fermesa i de tranquil·litat tant a empreses com a treballadors, com també a la resta d'agents socials sobre la reforma, de la qual va assenyalar que és "substancial i equilibrada" perquè manté "bàsicament" la xarxa de drets de treballadors i afavoreix les expectatives dels treballadors amb ocupació precària. "És una reforma que va en la direcció adequada", va afegir.

D'aquesta manera, el president de l'Executiu central demanava un esforç de comprensió als sindicats davant una reforma laboral que tindrà llum verda dimecres en un consell de ministres extraordinari. Un projecte pel qual els sindicats ja amenaçaren amb una vaga general i en el qual els mateixos empresaris, mitjançant la CEOE, ja varen assegurar que no serviria per crear llocs de feina. El missatge del president socialista, per tant, s'interpreta com un intent d'alleugerir els ànims d'UGT i CCOO, que ja han dit una vegada i una altra que el projecte "lesiona els drets dels treballadors i servirà per dur a terme acomiadaments més barats".

Així mateix, Zapatero va dir que amb la reforma "s'afavoreix la mobilitat dins el mercat laboral" amb la incorporació del model austríac, que comporta la creació d'un fons de capitalització per al treballador que li aporta més possibilitats de mobilitat i més expectatives de futur. De la mateixa manera, incorpora part del model alemany, amb reduccions de jornada d'entre el 10 per cent i el 70 per cent, per fer que les empreses puguin evitar en el futur pèrdues d'ocupació utilitzant la reducció de la jornada i del salari.

Segons el cap de l'Executiu, resultava "incomprensible" que en l'any 2009, un exercici de "plena crisi i gran pèrdua d'ocupació", més del 70 per cent dels acomiadaments fossin disciplinaris quan tothom sabia que la immensa majoria responien a causes econòmiques. "Hi havia una profunda anomalia en les nostres lleis", va indicar.
Així, va sostenir que la reforma aborda els "elements fonamentals" que cal canviar en el mercat laboral.

El major suport
Després de la desavinença del diàleg social, Zapatero va recordar que ara és l'hora de fer un esforç de "diàleg parlamentari" perquè la reforma tingui el "major suport possible" en el Congrés perquè té el "màxim valor" per a les expectatives econòmiques a l'Estat. Encara així, va reconèixer que la reforma legal, per ella mateixa, no produirà llocs de feina directament nous, encara que si pot ajudar la creació d'ocupació, el foment de l'estabilitat i la generació de confiança en la capacitat de creixement del país a mig termini.

Un esforç
En la mateixa direcció va apuntar el discurs el vicepresident tercer del Govern, Manuel Chaves, quan va assegurar que és una reforma "substancial, equilibrada i de modernització". Després de demanar als sindicats un esforç de comprensió" per poder quadrar els comptes, va argumentar que el projecte intenta "reduir les persones que no tenen feina" Chaves també es va voler referir a la mala fama que tenen les paraules reforma i laboral: "És evident que sempre tenen una connotació negativa".

El vicepresident, però, va negar que l'Executiu no tingués voluntat a l'hora d'arribar a un acord amb els agents socials, i en aquest sentit, va assegurar que moltes de les aportacions d'empresaris i sindicats sí estan incloses en el projecte, tot i que no va definir quines eren. "No farem una reforma que atempti contra els drets i els interessos dels treballadors i que rompi l'equilibri actual en el mercat de treball entre empresaris i treballadors ni, per descomptat, situarem els empresaris en una posició avantatjosa respecte dels seus treballadors, va afirmar el vicepresident.

Construcció Europea- "Europa no es pot entendre sense l'empremta ibèrica"

Zapatero va voler deixar clar que "Europa no pot entendre's sense l'empremta ibèrica" en l'acte commemoratiu dels 25 anys de l'entrada en les comunitats europees d'Espanya i Portugal. "Aquest quart de segle és, sens dubte, el període de major estabilitat i prosperitat que espanyols i portuguesos hàgim conegut mai", va assenyalar "Hem aportat el millor de nosaltres mateixos al procés de construcció europea", va subratllar en la defensa de les polítiques de cohesió o l'espai de llibertat, seguretat i justícia comunitària i fer front "a desafiaments comuns, com el terrorisme o la immigració il·legal". També va agrair a la generació d'espanyols i de portuguesos "que van fer realitat amb la seva feina la nostra vocació de ser europeus".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 10 anys
MOlt equilibrat. Els milionaris ja tremolen de pensar tot el que els costarà això. I els banquers. No saben si arribaran a final de mes, mentre els treballadors se pegaran la gran vida.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris