algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

ZP vol crear un fons per finançar l'acomiadament dels empleats fixos

S'aplicarà als contractes indefinits que es firmin a partir l'1 de gener de 2012, a imitació del model austríac. Així consta a l'esborrany de la reforma laboral lliurat anit als agents socials

El Govern té intenció de crear un fons per finançar l'acomiadament dels treballadors que imiti el model austríac i que hauria de ser operatiu per a tots els contractes indefinits que es firmin a partir de dia 1 de gener de l'any 2012. Segons l'esborrany del decret de reforma laboral que el Govern entregà anit a patronals i agents socials, les aportacions al fons, que farà l'empresari per cada treballador, es mantindran durant tota la seva vida laboral.

El text no detalla quants dies de salari per any treballat s'hauran d'abonar per cada empleat. Les indemnitzacions per acomiadament que hagi de pagar un empresari exclouran les aportacions que sobre el treballador en qüestió hagi fet prèviament al fons.

El treballador podrà rebre les quantitats que acumuli a favor seu en els supòsits d'acomiadament, de mobilitat geogràfica i per a activitats de formació. La part que no percebi el treballador si es produeixen aquests supòsits li arribarà quan es jubili. El Govern té un any per, prèvia consulta als agents socials, regular la constitució d'aquest fons. Fins aleshores, es mantindrà el Fons de Garantia Salarial (Fogasa) que cobreixi vuit dies d'indemnització per acomiadament.

D'altra banda, les empreses que acumulin pèrdues durant sis mesos podran fer acomiadaments individuals o col·lectius de manera procedent, amb 20 dies d'indemnització, d'acord amb una proposta de la patronal que al Govern central li sembla bé i vol negociar amb els grups parlamentaris, segons fonts de l'Executiu. En finalitzar la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ahir abordà el document de reforma laboral que es presentarà als agents socials, fonts de Moncloa van afegir que "caldrà delimitar les pèrdues, el temps i el concepte".

Durant la conferència de premsa, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va avançar també que el document del Govern inclou que els contractes per obra tinguin un màxim de dos anys ampliable a tres. L'Executiu s'ha decantat per aquesta opció després de discutir-ho dimecres amb els agents socials, alhora que aposta per augmentar la indemnització d'acomiadament de 8 a 12 dies en els contractes temporals. Sobre això, fonts de Moncloa van destacar que la proposta és que l'increment d'aquestes indemnitzacions es posposi fins a 2011 i no sigui efectiva enguany.

Més contractació
Corbacho també explicà que el Govern ha optat per aplicar la "màxima extensió possible" de l'ús del contracte de foment de l'ocupació, perquè donarà "certesa a l'empresari" i "garanties al treballador". Per al ministre, la reforma laboral que aprovarà el Govern dimecres dia 16 es basarà en dos objectius: millorar la flexibilitat laboral i acabar amb la dualitat del mercat de treball. Així, rebutjà la tesi que flexibilitat sigui el mateix que precarietat, i assegurà que suposa el pas necessari per "aconseguir seguretat i mantenir llocs de feina".

Reaccions
Tanmateix, la reforma laboral, que es debatrà en el Congrés el proper 22 de juny no està exempta de polèmica, que fa mesos que l'envolta. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, considerà que "no està en absolut no justificat" que l'acomiadament improcedent "es vegi bonificat amb recursos públics". Per part seva, el president de la patronal CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, assenyalà que tot i que la reforma és "imprescindible", indicà que "no és suficient" per generar ocupació. En aquest sentit, també matisà que és necessari "fer moltes més coses" i, sobretot, "tenir creixement econòmic".

Això no obstant, el president del Banco Santander, Emilio Botín, reclamà una reforma del mercat laboral "urgent, profunda i amb visió de futur".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris