cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

L'IPC interanual s'enfila tres dècimes al maig, fins a l'1,8 %

S'ha atribuït la variació a la pujada dels aliments com la llet, les patates, els llegums i les hortalisses fresques, així com dels preus de l'oci i la cultura

L'índex de preus de consum (IPC) ha pujat dues dècimes al maig en relació amb el mes passat, fet que permetrà que la taxa interanual se situï en l'1,8%, tres dècimes superior a la d'abril, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, l'IPC interanual ha registrat al maig el seu tercer repunt consecutiu, situant-se en el seu nivell més elevat des de novembre del 2008, mes en què la inflació ha arribat al 2,4%.

L'organisme estadístic ha atribuït sobretot la variació interanual de la inflació a la pujada dels preus dels aliments, especialment de la llet, les patates, els llegums i les hortalisses fresques, així com l'increment que han experimentat els preus de l'oci i la cultura per l'encariment del viatge organitzat. També els medicaments i altres productes farmacèutics han contribuït al repunt de la inflació interanual al maig. Així, ja són set els mesos consecutius en què l'IPC es troba en taxes positives després d'una ratxa de vuit mesos en negatiu.

Segons les dades publicades per l'INE, la inflació subjacent (que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats) s'ha situat el maig al 0,2%, taxa tres dècimes superior a la d'abril. Així, la subjacent va recuperar el maig el signe positiu després que l'abril entrés per primera vegada en negatiu des d'agost de 1986, data en què va començar a calcular-se aquest indicador.

Per la seva banda, l'indicador de preus de consum harmonitzat (IPCH) ha arribat al maig l'1,8% interanual, dues dècimes més que a l'abril. L'augment de la inflació interanual es va deure sobretot a l'evolució dels preus de l'alimentació, la taxa anual dels quals va apujar cinc dècimes respecte a abril, fins al -1,4%. També han contribuït a la pujada interanual de la inflació els preus de l'oci i la cultura, que han elevat gairebé un punt la seva taxa anual, fins al -1,7%, i els de la medicina, que han augmentat gairebé un punt i mitjà, fins al -0,4%, a causa que la baixada dels preus dels aliments ha estat menor aquest any.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris