algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Antich converteix Miró en símbol del turisme cultural

52864

El president Antich amb el ministre de Cultura rus i la directora del museu Pushkin.

CAIB.

Antich va aconseguir que l'exposició de nou gravats d'aiguaforts de la sèrie Mallorca de Joan Miró al museu Pushkin de Moscou fos un esdeveniment cultural de primer ordre. Ho demostra la presència del ministre de Cultura de Rússia, Alexander Avdeyev. Davant una reproducció del David de Miquel Àngel i de les primeres autoritats culturals del país, Antich afirmà que Miró representa la bellesa i la llum de la Mediterrània, la seva cultura i creativitat. Avdeyev recordà que l'obra de Miró és jove encara que fos feta per un creador major. El ministre comparà Miró amb les Balears i amb el conjunt de l'Estat espanyol, "un país jove que vol donar a conèixer la seva cultura i el seu gran potencial". El president també mantigué entrevistes amb el vicepresident de Rússia, Alexander Zhukov, i amb autoritats de l'Ajuntament de Moscou.

Els nou gravats de Miró, propietat de la Comunitat Autònoma i que estan exposats al Museu Es Baluard, daten de devers l'any 1973. Es tracta d'un Miró madur però fidel a la seva línia creativa de sempre. Els seus lligams amb Mallorca des de final dels anys vint del segle passat, quan es casà amb Pilar Juncosa, es posaren de manifest durant l'acte. Antich recordà que hi ha molta d'obra de l'artista que pot ser admirada pels visitants i recordà expressament la Fundació Miró i l'exposició de l'estació del tren de Sóller. De fet, Miró es convertí ahir en la gran porta d'entrada de l'Arxipèlag a Rússia.

Des d'aquesta perspectiva, un objectius de president balear, aprofitant la pròxima celebració de l'any Rússia-Espanya, és posar en marxa "una exposició molt més gran en la qual es pugui incloure i tota l'obra que sigui possible de diferents museus i de col·leccions privades. És evident que als russos els encisa Miró. Ho demostra la gran coa que hi havia a la porta del museu Pushkin, un dels més importants de Rússia, per veure Miró. El Pushkin està ubicat a un quilòmetre de les murades del Kremlim i a prop de la immensa biblioteca Lenin. En el seu conjunt es tracta d'un focus de primer ordre d'accés a la cultura. La directora del Pushkin, Irina Antonova, demostrà un gran coneixement de Miró i es mostrà molt satisfeta que aquesta imatge de la llum, el sol, la claredat, la pau i la imaginació de les Balears passin a formar part de la sensibilitat de les elits intel·lectuals russes.

Amb Zhukov

Unes hores abans d'anar al Pushkin, la delegació balear es va dirigir a la seu de la presidència de Rússia, que va fer la volta al món el 1993 en ser bombardejat quan es va produir l'intent de cop d'Estat involucionista. Ara, completament restaurat, és conegut com la Casablanca russa. Allà, a una de les seves impressionans cambres de reunions, Zhukov i Antich parlaren de cooperació amb vista al futur. Zhukov li digué que sabia que els turistes russos tornaven encisats de Mallorca i que volia que es potenciàs la col·laboració, tant en matèria de viatges com en l'intercanvis en formació. En els mateixos termes s'expressaren més tard les autoritats de l'Ajuntament de Moscou.

Els russos estan molt interessats que hi hagi intercanvis d'estudiants de turisme i d'idiomes. Volen que els seus es puguin formar a la Universitat de les Illes Balears i que hi hagi estudiants illencs a les seves. De fet, en tenen una a la ciutat de Moscou especialitzada en turisme. Respecte als idiomes, la consellera Joana Barceló va indicar que s'hauran de potenciar els cursos de rus i la formació sobre aquesta nacionalitat a les Illes Balears. No debades, abans d'iniciar el viatge, els màxims responsables de la Federació Hotelera de Mallorca digueren a Francesc Antich que Rússia és una mina d'or.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris