cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

L'Eurogrup exigeix a Espanya més mesures d'ajust per al 2011

L'objectiu és garantir la reducció del dèficit i del deute i així calmar els mercats. A més, els ministres de l'Eurozona aprovaren el pla de rescat

Els ministres d'Economia de l'Eurozona recomanaren ahir a Espanya i Portugal que preparin mesures d'ajust addicionals per al 2011 i els anys següents per garantir la reducció del dèficit i del deute i així calmar els mercats. Els ministres d'Economia en la reunió mensual a Luxemburg debateren sobre si les noves mesures d'ajust aprovades pel Govern per a 2010 i 2011 són suficients per accelerar la consolidació fiscal i frenar el contagi a Espanya de la crisi d'endeutament que afecta Grècia i ara també Hongria.

El primer ministre luxemburguès i president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, afirmà que les iniciatives d'ajust anunciades per Espanya i Portugal són "significatives i audaces" i "contribuiran sens dubte a estabilitzar el nivell de deute". No obstant això, els països de l'Eurozona coincidiren que "serà necessària una consolidació addicional més enllà de 2011, com també més progressos amb les reformes estructurals", va dir Juncker.

Per part seva, la vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, subratllà que la Comissió i altres organismes internacionals "sempre ens han dit que el nostre mercat laboral tenia una certa rigidesa i que convenia introduir-hi alguns elements de més flexibilitat. En aquest sentit, la reforma que ara plantejam abordarà aquesta qüestió i també la dualitat al mercat laboral", precisà.

L'instrument salvador
D'altra banda, els ministres d'Economia aprovaren finalment el fons de rescat dotat amb fins a 750.000 milions d'euros per als pròxims tres anys, que es va crear el 9 de maig passat. En concret, l'Eurogrup va aprovar l'instrument de 440.000 milions d'euros en forma de garanties dels països de l'Eurozona. Amb aquestes garanties es recaptaran fons als mercats per ser prestats als països amb dificultats per refinançar el seu deute i imposaran condicions "estrictes".

A més d'aquestes garanties bilaterals, el fons de rescat inclou un tram de 60.000 milions d'euros del pressupost de la UE, que serà el primer que s'utilitzi en cas de necessitat, i una contribució de 250.000 milions d'euros del Fons Monetari Internacional.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris