algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

La crisi no és tan forta

El Govern hongarès intenta calmar els mercats i diu que la situació econòmica del país està “estabilitzada”. El secretari d'Estat titlla d'“exagerats” i també de “desafortunats” els recents comentaris

El nou Govern conservador d'Hongria ahir va intentar tranquil·litzar els mercats internacionals i va assegurar que la situació econòmica del país està estabilitzada i no hi ha cap perill d'una fallida.

Mihály Varga, president de la comissió governamental per investigar l'estat real de l'economia d'Hongria, va manifestar davant la premsa a Budapest que "la situació està estabilitzada".

El secretari d'Estat va agregar que els comentaris de diversos polítics del seu partit, el conservador Fidesz, sobre una possible fallida d'Hongria, van ser "exagerats" i "desafortunats".

Un portaveu del Govern havia advertit que el dèficit públic del país podria ser molt més elevat que no pensaven, la qual cosa va causar una forta baixada de les borses europees.

Un altre dirigent del governant partit Fidesz, Lajos Kósa, va comparar la situació d'Hongria amb la de Grècia, sobretot quant a la possible manipulació de dades econòmiques.

L'índex general de la borsa de Budapest va baixar un 3,3%, mentre que la moneda hongaresa, el fòrint, es va depreciar un 2% respecte a l'euro, el seu nivell més baix en un any.

"Considerable millora"
Davant aquesta situació, el Banc Nacional d'Hongria (MNB) va assegurar que l'economia del país està en vies de recuperació i va pronosticar per a enguany un dèficit pressupostari del 4,5 % del PIB, mentre que va constatar una "considerable millora" en les balances de pagaments. En aquest sentit, Varga va dir que el pla del Govern continua sent assolir un dèficit del 3,8%, tal com estava previst per l'anterior Executiu i la Comissió Europea.

Tanmateix, per això "és necessari actuar immediatament" i realitzar canvis estructurals, agregà el dirigent del Fidesz, tot i que destacà que el finançament del deute públic hongarès no està en perill.

Segons molts analistes hongaresos, les paraules dels polítics conservadors sobre la possible fallida "eren d'ús intern" enmig de la crispació política que pateix el país des de fa anys.

Varga va assegurar ahir que la comissió que dirigeix ha aclarit que "existeixen grans diferències" entre les dades publicades pel govern anterior i "la realitat". Amb tot, fonts del Govern magiar havien advertit en els darrers dies de la possibilitat que el dèficit pressupostari pugi enguany fins al 7,5% del PIB.

"L'anterior govern de (Gordon) Bajnai va mentir i no va presentar la realitat", va emfatitzar el secretari d'Estat i va afegir que caldrà determinar "qui és els responsables" que no es publicassin les xifres correctes i prendre les mesures adequades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris