algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

Un 26 per cent dels aturats de les Balears són estrangers

Devers 21.000 persones desocupades a les Illes el maig passat són de fora de l'Estat espanyol. Aquesta quantitat s'ha reduït respecte del mes anterior, però ha augmentat en relació amb 2009

L'atur passa factura a tots els col·lectius i, encara que la quantitat de desocupats del maig ha disminuït respecte del mes anterior, les xifres encara són superiors a les del mateix mes de l'any passat. Per nacionalitats, fins a un 26% del total de persones sense feina registrades a les Balears per maig eren estrangeres. D'aquestes, un 18% era de fora de la Unió Europea, mentre que el 8% restant era de la UE. En nombres absoluts, prop de 21.000 aturats de les Illes són de fora de l'Estat, dels quals 6.193 són comunitaris i 14.030, d'altres països.

Si bé és ver que per maig hi hagué un total de 2.460 desocupats estrangers menys que per abril, enfront de la reducció de 4.000 a l'Estat, en termes percentuals foren els de la UE els que experimentaren el descens més accentuat, de fins a un 16,8%. Per la seva banda, la baixada intermensual dels aturats extracomunitaris va ser del 7,9% i la dels ciutadans estatals, del 6,5%.

Aquest descens del nombre de ciutadans sense feina en relació amb l'abril respon a la tendència d'aquest indicador a les Illes des de principi d'any. Ja fa cinc mesos que la desocupació davalla a les Illes en la taxa intermensual. Es tracta d'una situació que el Govern valora de manera positiva, encara que sense deixar de banda l'increment interanual. Així, respecte del maig de 2009 el col·lectiu d'estrangers sense treball s'incrementà el mes passat un 31,7%, cosa que significa que n'hi havia 2.879 més. El principal augment en termes percentuals es visqué entre el col·lectiu de ciutadans de fora de la UE, amb un ascens del 17,8%. Per contra, i amb una pujada del 13,9%, els estrangers comunitaris són el grup amb menys increment d'atur interanual, fins i tot per davant dels estatals, que registraren un 16,4% més de desocupació.

Sector econòmic

Si ja és difícil determinar de manera concreta el sector econòmic del qual provenen els estrangers sense feina, el fet que totes les activitats experimentin d'un any ençà un augment de l'atur no ajuda a la concreció. En qualsevol cas, el boom que va viure l'àrea de la construcció comportà l'ocupació d'un gran nombre de treballadors de fora de l'Estat. Aquest sector és un dels més afectats per l'actual crisi i el mes passat tenia 17.439 persones desocupades, el 22,4% del total. Aquesta xifra, encara que descendí un 1,6% respecte de l'abril, s'incrementà un 18,8% en relació amb l'any passat, cosa que suposa, en aquest ram, 8.218 treballadors aturats més que fa un any.

També l'àmbit dels serveis, especialment el relacionat amb l'hostaleria, fa anys que té un gran nombre d'estrangers ocupats. Tanmateix, com que maig implica l'inici de la temporada turística, la minva de la desocupació s'hi reduí un 10,5% respecte d'abril. Quant a l'hosteleria, aquesta disminució va ser del 20,2%. Amb tot, la xifra de persones sense treball respecte de maig de 2009 s'incrementà un 18,8% en l'àrea dels serveis.

En qualsevol cas, no es pot obviar que Balears és una de les comunitats de l'Estat on més creix la població activa, això és, noves entrades al mercat de treball, sigui perquè ja tenen una feina, sigui perquè en cerquen. Segons les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), referents al primer trimestre de l'any, les Illes assoliren un màxim històric de 568.400 persones ocupades.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mqiuel, fa mes de 10 anys
idó imaginau-vos sense immigrants ni forasters, no tendriem atur i gaudiriem d'una millor qualitat de vida.
Valoració:3menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Hi haurà uns 180.000 treballadors que fan feina an el mercat submergit, amb un PIB de uns 12.800 milions de euros, lo que surt més de 70.000 euros per càpita.

El mercat negre supera el 24% del treball o de les hores de treball.

No se ha de permetre cap treballador extracomunitari si no declara que guanya més de 70.000 euros per any.
Valoració:9menosmas
Per Jo també dic Fora Immigrants, fa mes de 10 anys
Mentre hi hagi mallorquins a l'atur, immigrants fora. No només s'ha de retornar aquesta gent al seu país d'origen, sinó també d'altres que tenen papers.
Stop renovació de permisos de treball mentre hi hagi mallorquins a l'atur.
I sobretot ajudes ZERO per als immigrants. Hi ha bastants ajuntaments que mantenen families d'immigrants mentre foten una coça al cul a families mallorquines en la mateixa situació.
Valoració:15menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys
Els polítics de tots els colors ens varen enganar dient que necessitàvem aquest EXCÉS d'immigració per mantenir la cotització que ens cal, ara són ells els responsables d'arreglar-ho. I NO s'arregla retallant el sou als treballadors per pagar pensions i subsidis al sobrant d'immigració que dugueren i feren venir.
Valoració:7menosmas
Per Fora immigrants, fa mes de 10 anys
Idò que se'n vagin o que els expulsin, i així tendrem manco desocupats i manco demandants de subvencions, ajudes i subsidis d'atur.
Valoració:32menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris