cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Sa Nostra entra amb un 14,5% a l'aliança de les quatre caixes

Els respectius consells d'administració de l'entitat balear, Penedès, Caja Murcia i Caja Granada aprovaren ahir la creació d'un Sistema Institucional de Protecció que operarà com a grup financer en l'arc mediterrani

119578

Fernando Alzamora, president de Sa Nostra, serà el responsable de la Comissió d'Auditoria del nou grup.

T. AYUGA

Sa Nostra ha trobat companys de viatge en el nou mapa financer de l'Estat. El consell d'administració de la caixa balear aprovà ahir la creació d'un Sistema Institucional de Protecció (SIP), coneguda com a fusió freda, amb les caixes de Penedès, Múrcia i Granada. Els respectius consells d'administració d'aquestes tres entitats també donaren ahir el vistiplau a l'aliança.

Dins d'aquest nou grup financer, liderat per Caja Murcia amb un 39% de participació, Sa Nostra és l'entitat amb menys pes, ja que disposarà d'un 14,5% de participació. Per part seva, la catalana Penedès se situa en segon lloc amb un 27% i Caja Granada tindrà el 19,5%. De fet, el consell d'administració del Grup, conegut com a Mare Nostrum, inclourà 16 membres i estarà presidit per Carlos Egea, president de Caja Murcia. El director general de Penedès, Ricard Pagés, en serà el vicepresident, mentre que el secretari del consell serà el president de Caja Granada, Antonio Jara. Per la seva banda, el president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, presidirà la Comissió d'Auditoria. D'altra banda, fonts properes a les entitats indicaren que en el nou òrgan de govern "no hi haurà representació laboral".

Així mateix, aquestes mateixes fonts apuntaren que, pel que fa a l'aportació econòmica de cada caixa al nou grup serà del 40% dels seus beneficis durant els tres primers anys, del 60% a partir del quart any i, finalment, del 80% a partir del cinquè.

Càrrecs
L'acord adoptat ahir per les quatre entitats habilita els respectius presidents i directors generals de les caixes a firmar properament un protocol d'integració, que serà presentat al Banc d'Espanya. Així, l'entitat resultant d'aquesta fusió freda operarà com el grup financer de referència en tot l'arc mediterrani. Segons fonts properes a les negociacions, Sa Nostra controlaria el mercat de Balears i Canàries; Penedès, el de Catalunya, Aragó i Castelló; Caja Murcia, el de Múrcia, Alacant i València; i Caja Granada, el d'Andalusia. A més, tot apunta que la nova seu estarà ubicada a Madrid.

El grup que formaran les quatre caixes serà el cinquè de l'Estat per fons propis, amb 3.900 milions d'euros. També serà el quart per nombre d'oficines, amb 1.703; el sisè, per volum de negoci, amb més de 103.000 milions, i per Beneficis abans d'Imposts (BAI), amb 256 milions; i el setè per volum d'actius (73.000 milions). D'aquesta manera, segons el comunicat comú remès ahir per les caixes, es posa de manifest que el SIP proposat, "si es considera convenient", podrà sol·licitar l'accés al fons del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), segons la normativa del Banc d'Espanya. Segons publicà aquest diari, la quantitat total que podrien demanar les caixes oscil·la entre els 800 i els 1.000 milions d'euros i, quant a Sa Nostra, aquesta quantitat podria ser d'entre 170 i 190 milions. Això no obstant, el comunicat sosté que "a hores d'ara no s'ha concretat".

La Societat Central, que adoptarà la forma jurídica de fitxa bancària, serà la responsable de la definició i gestió de les polítiques financeres i operatives del grup. Amb tot, cada entitat mantindrà la seva personalitat jurídica, la marca, el compromís territorial, el negoci minorista, els òrgans de govern i l'Obra Social.

Satisfacció
El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, manifestà que "aquesta aliança permet constituir un grup homogeni d'entitats" i que és l'opció "més beneficiosa". A més, el director general de la caixa balear, Pau Dols, remarcà que integrar-se en un SIP "té els avantatges d'una fusió però no els inconvenients". Per part seva, el conseller d'Economia balear, Carles Manera, valorà positivament l'aliança, "que permetrà a Sa Nostra una projecció internacional per la major capacitat d'incidència en els mercats exteriors".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sa Nostra la Cosa Nostra, fa mes de 10 anys
Fins quan ens prendran el pel els bancs o les caixes solidaries amb obra social?, convendria anar vius i fer net abans de trobar la caixa del banc buida, no recordau el corralito d'argentina, idó aquests ens faran la pell per vestir els bons clients com en Grande.
A per cert Joan, si te roben o prenen el pel els teus creus que te fan menys mal, idó subvenciona els deutes de Sa TEVA
Valoració:-1menosmas
Per Rafi Pascual, fa mes de 10 anys
Jo ja fa temps que vaig treure tots els duros de Sa Nostra! ja se veia venir que hi pegaria a sa merdera!!

Basta en fixar-se amb el pes que ha aconseguit dins la fusió, la caixa de una de les Comunitats Autònomes més riques d'Espanya i d'Europa!Valoració:3menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Quina vergonya, sols ha conseguit "pesar" el 14'5 per cent, segur que n'hi ha molt de renou per Sa Nostra, que es baixin el sou i es deixin de privilegis. Es una vertadera pena com ha acabat.
Valoració:2menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Quina vergonya, sols ha conseguit "pesar" el 14'5 per cent, segur que n'hi ha molt de renou per Sa Nostra, que es baixin el sou i es deixin de privilegis. Es una vertadera pena com ha acabat.
Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Sa Nostra deixa els beneficis aquí a través de l'Obra Social que serveixen perquè el GOB restauri la Trapa o que els drogadictes es puguin recuperar a través del Projecte Home.I ara resultarà que en Grande només era client de Sa Nostra i no ho era també dels grans bancs madrilenys i d'altres caixes de la península.
Els tres comentaris que precedeixen fan pudor i no m'estranyeria que darrera ells hi hagués la mà tèrbola den Fainé o den Botín. Sa Nostra és líder a Balears per davant de La Caixa o del Santander. Després de veure com La Caixa finança la "roja", la Brunete madrilenya i manté una filla del Borbó, jo no només no n'he tret els doblers sinó que m'he passat de La Caixa a Sa Nostra.
Valoració:3menosmas
Per Clotilde, fa mes de 10 anys
Si Sa Nostra ja feia anuncis en castellà per IB3, amb tablaos flamencos i tot, no vull pensar què faran ara. Serà qüestió d'anar pensant en deixar de ser client seu. Ja hem hagut d'aguantar massa pardalades.
Valoració:4menosmas
Per La Cosa Notra de Sa Nostra, fa mes de 10 anys
Amb clients preferents com en Grande, Sa Nostra no es nostra era la tapadera ideal pels lladres de guants blancs i butifarres de Mallorca, amb el vist i plau sempre dels representants del Govern i de l'agencia Tributaria. Que esperau per treure els $$, jo ja no ni tenc n'un.
Valoració:8menosmas
Per fotut, fa mes de 10 anys
I aquests, es davallen el sou? i els seus empleats privilegiats?
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris