cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Cinquena baixada consecutiva de l'atur a les Balears

Les Illes lideraren en termes percentuals el descens del nombre de desocupats en el conjunt de l'Estat durant el mes de maig, amb un 7,7% menys d'aturats. El mes passat, 77.795 persones no tenien feina, i això en suposà 6.469 manco que per abril

La temporada turística ja ha començat i s'ha notat en les dades de l'atur. El mes passat, les Balears registraren un total de 77.795 desocupats, cosa que en suposa 6.469 menys que per abril. Aquesta baixada és, en termes percentuals (-7,7%), la més elevada de tot l'Estat. Això no obstant, encara hi ha 11.006 (16,5%) aturats més que per maig de 2009. De totes maneres, es tracta de la cinquena davallada intermensual del nombre de ciutadans sense feina, una situació que no es registrava des de l'any 2006. En aquest sentit, el director general de Planificació Estratègica, Llorenç Pou, insistí en la "capacitat de generar ocupació" de les Illes.

En qualsevol cas, i tot i les "valoracions positives", Llorenç Pou remarcà la necessitat de ser "prudents", perquè "encara queda un llarg camí" i, a més, admeté que l'Arxipèlag continua tenint "problemes estructurals" i que "és habitual" que es redueixi l'atur per maig. Així mateix, destacà "l'avantatge" de les Balears en relació amb la dependència econòmica del turisme, la qual, segons ell, "ha de permetre que la sortida de la crisi es faci amb més garanties" que a la resta de l'Estat.

La desocupació, amb tot, ha disminuït en totes les Illes i sectors. Això no obstant, Pou recordà que la construcció encara té un "pes molt important" en el total de ciutandans sense treball, de manera que si no s'hi consideràs aquest sector, la comunitat en "pocs mesos" es trobaria en una situació de generació d'ocupació neta.
També la cotització i la contractació han presentat dades positives. L'Arxipèlag registrà per maig 35.323 noves afiliacions respecte de l'abril, un 8,77% més, amb un total de 438.093 afiliats. Aquesta xifra, però, encara és un 2,68% inferior a la del mateix mes de l'any passat, perquè hi ha 12.082 cotitzants menys. Quant a les contractacions, augmentaren un 43,2% respecte d'abril i se'n signaren 11.396 de noves.

Reaccions
També el secretari d'Acció Sindical de la UGT, Manuel Pelarda, va fer una lectura positiva de les dades d'atur de maig. Tanmateix, assegurà que les Illes "es troben en una incertesa bastant preocupant", perquè el pla d'ajust del Govern central "desactivarà el consum, atès que molts treballadors veuran retallat el salaris.

Més crític s'hi mostrà CCOO, que considerà que davant els reptes "que afronten la nostra societat i la nostra economia, es més necessari que mai impulsar més i millors polítiques actives d'ocupació". Des de USO, consideren que les dades "posen de manifest la fragilitat" del mercat laboral.

El principal partit de l'oposició, el PP, manifestà ahir "preocupació" per les xifres de l'atur, perquè troba que la baixada intermensual "no és rellevant", des del moment que "es deu a l'estacionalitat pròpia de les Balears i d'altres regions turístiques". Així mateix, en destacaren que en termes interanuals les Illes són la segona comunitat on més creix l'atur.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per No volem agents socials , sinó sindicats, fa mes de 10 anys
L´' única lectura positiva que pot fer un sindicalista és dir la veritat, i Pelarda és un agent social, no un sindicalista. Hauria de dir la veritat sobre les xifres distorsionades oficialment per l'atur i hauria de dir que no és gens positiu que malgrat les constants baixades de calçons dels agents socials tot va a pitjor.
Valoració:3menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys
Però ens fan pagar com si fóssim de l'Espanya profunda...

Concert econòmic ja!!
Valoració:-3menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 10 anys
Els faxes-peperos fan flamadeta! No vereu ahir na Zorra-ya? Perdò na Soraya sa carota que feia quant deia que això ès normal?
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris