bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Arriba el debat: Com fer complir la disciplina fiscal?

Un cop aprovat el pla de rescat grec, l'Eurogrup es planteja ara la manera de seguir les regles del joc per evitar una altra crisi com la del país hel·lè

La crisi grega ha reobert a Europa el debat sobre com fer que es compleixin de la manera adequada les regles de vigilància i disciplina fiscal, qüestió que dominarà la cimera de líders de la zona euro convocada per a divendres. L'endemà que els membres de l'Eurogrup autoritzassin el rescat de Grècia, el primer en la història de la moneda única europea, ja es van aixecar veus a favor d'un enduriment de les normes perquè no es torni a posar en perill l'estabilitat de l'euro.

"Cal treure les lliçons necessàries d'aquesta crisi en dues direccions", advertí des de Berlín la cancellera alemanya, Angela Merkel. "D'una banda, els mecanismes de regulació no estan prou desenvolupats per posar fre a l'especulació; per un altre, una de les tasques del nostre govern serà desenvolupar eines de control que evitin burlar el pacte d'estabilitat, afegí. A París, la ministra francesa d'Economia, Christine Lagarde, coincidí que cal reformar el pacte d'estabilitat i creixement, eina dissenyada per prevenir i corregir els dèficit excessius (superiors al 3% del PIB), però que s'ha demostrat inútil en el cas grec. "Hem d'actuar de manera més eficaç en cas de deriva del deute, del dèficit o de la competitivitat; instaurar mecanismes de prevenció i d'alerta que permetin detectar abans si un país corre el risc de sortir dels límits d'aquests tres paràmetres", explicà Lagarde.

El president del Consell Europeu, el belga Herman Van Rompuy, anuncià immediatament després de l'acord de l'Eurogrup sobre Grècia que ha convocat els caps d'Estat o Govern de l'Eurozona a una cimera extraordinària aquest divendres, amb l'objectiu de "tancar el procés i extreure les primeres conclusions de la crisi per a la governabilitat de la zona". Així, Brussel·les pretén extremar la vigilància amb la revolucionària norma que el pressupost de cada estat membre sigui examinat a Brussel·les per l'Eurogrup i l'Ecofin abans, fins i tot, que pel mateix parlament estatal.

Deute

D'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) anuncià ahir la suspensió dels requisits de qualificació mínims per al deute sobirà grec i continuarà acceptant tots els abonaments emesos o garantits per aquest país. Segons un comunicat del BCE, "el consell de govern ha decidit suspendre l'aplicació del llindar de la qualificació de crèdit mínim en els requisits necessaris de garantia per a les operacions de crèdit de l'Eurosistema en el cas dels instruments de deute emesos o garantits pel Govern grec".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris