algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

El Banc d'Espanya empitjora les previsions del Govern

Preveu una caiguda del PIB del 0,4% enguany i un augment del 0,8% el 2011, any en què l'atur fregarà el 20%

El PIB caurà un 0,4% el 2010 i creixerà un 0,8% el 2011. Aquestes són les previsions del Banc d'Espanya, que afegeix que l'atur assolirà el 19,7% el 2011, mentre que el deute públic se situarà en el 75% aquell mateix any. L'entitat emissora indica que el 2010 es produirà una "gradual millora" de l'activitat, mentre que el 2011 serà "una mica més dinàmic". El Banc d'Espanya preveu una "lenta reversió" de "l'intens ajust" de la despesa de famílies i empreses i del "fort deteriorament" de la confiança dels agents que han caracteritzat la "severa recessió" del darrer any i mig.

Aquestes previsions són lleugerament més pessimistes que les del Govern, que apunten a una contracció del 0,3% el 2010 i un creixement de l'1,8% el 2011. El Banc d'Espanya assenyala que el consum privat serà "molt rellevant" en la recuperació, ja que és un dels elements que presenta major incertesa. En tot cas, el banc emissor admet que hi haurà factors que frenin la intensitat de la recuperació, com l'alt grau d'incertesa, els efectes de l'ajust immobiliari, l'alt endeutament del sector privat i la consolidació fiscal, que és "imprescindible", per posar fre a la dinàmica de fort creixement del deute públic i evitar implicacions "adverses" sobre el cost de finançament de l'economia.

Segons el Banc d'Espanya, un element "molt rellevant" de la recuperació serà la trajectòria del consum privat, ja que és un dels que es presenta amb més incertesa. En aquest sentit, assenyala que el 2010, després de l'excepcional increment de la taxa d'estalvi de les famílies en els dos darrers anys, el consum reprendrà "gradualment" un camí de més dinamisme, de manera que la taxa d'estalvi disminuirà al llarg de l'horitzó de projecció, encara que el descens serà "moderat" i es mantindrà en nivells superiors a la mitjana històrica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris