algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

Un 14,35% més de conflictivitat laboral

El Tamib rebé 10.723 peticions de mediació individual l'any passat, més de 1.000 que el 2006. De tipus col·lectiu, sols 60

Els expedients individuals per conflictivitat laboral han registrat un augment a Balears el 2009, amb una pujada del 14,35%, sobretot a causa de l'extinció de contractes i per reclamacions de quantitat, la qual cosa va provocar que el Tribunal de mediació i arbitratge de les Illes Balears (Tamib) rebés un total de 10.723 de casos d'aquest tipus, davant els 9.377 de l'exercici passat. Així ho explicà ahir Isabel Guitart, presidenta del tribunal, el qual participen sindicats i patronal. El conseller de Treball i Formació, Pere Aguiló, també va ser present a la roda de premsa de presentació de Memòria 2009.

Per altra banda, l'any passat es van presentar fins a 60 expedients de caràcter col·lectiu, que suposa un 16,66% menys que l'any anterior, quan se'n presentaren fins a 72. Aquest descens, tant Guitart com Aguiló, el van atribuir al fet que el Tamib "fomenta la cultura de tractar els conflictes de manera interna" en la pròpia empresa. Així mateix, la presidenta del tribunal recordà que "hem contribuït a mantenir la pau social", tot i admetre que "ha augmentat la conflictivitat laboral", pel que ha incrementat el nombre de les seves comissions paritàries, que de 10 han passat a 15. Guitart qualificà aquest augment de "pas important", ja que constitueix el primer recurs preventiu del tribunal, amb les actuacions del qual els usuaris "estan satisfets o molt satisfets", esmentà la presidenta.

Concretament, uns 13.000 treballadors i prop de 11.000 empreses de Balears es van veure afectades pels conflictes laborals l'any passat. Per sectors d'activitat, el transport, amb 19 dels 60 expedients col·lectius activats, ha estat el que ha registrat una conflictivitat més gran el 2009, seguit per les empreses públiques, l'hostaleria i la neteja. Així mateix, el Tamib va obtenir acord en el 44,33% dels casos que va atendre el 2009, respecte del 41% de l'exercici passat, xifra que des del tribunal van qualificar "d'òptima" d'acord amb la conjuntura laboral actual.

Un 15% menys el 2010

D'altra banda, la presidenta del tribunal va explicar que en el primer trimestre del 2010 s'està produint una disminució de prop del 15% respecte de l'any passat en els arbitratges que arriben al tribunal, encara que va puntualitzar que el mes de març han augmentat. En qualsevol cas, Guitart va atribuir aquest descens a "una certa estabilització de la situació econòmica".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris