algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

Balears ja executa les retallades econòmiques de Madrid

El conseller d'Economia, Carles Manera, participà ahir en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)

El conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Carles Manera, donà el seu vot favorable a l'acord marc sobre sostenibilitat de les finances públiques 2010-2013, en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que es reuní ahir horabaixa a Madrid. De fet, el titular d'Economia de l'Arxipèlag es mostrà favorable a l'adopció general de mesures per contenir la despesa i racionalitzar el sector públic i, atès que la comunitat "ja ha fet una primera passa en aquest sentit", demanà que sigui assumit també pels territoris que encara no ho han fet.

En aquest sentit, Manera destacà que "el punt de partida de les Balears no té res a veure amb el de la resta de zones: hem estat la comunitat més mal finançada, la que més ha hagut de retallar el pressupost d'enguany i la que preveu un endeutament menor en relació amb l'any passat". Malgrat tot, afirmà que el model de finançament "contribueix a fer que la situació no sigui tan lesiva". Així mateix, el conseller destacà que les Illes ja han protagonitzat un "enorme esforç de contenció pressupostària i de racionalització del sector públic". Concretament, el pressupost consolidat de les Balears per a enguany ha davallat gairebé un 6% en relació amb el de l'exercici anterior, mentre que en el conjunt de comunitats ha pujat un 1% de mitjana.

Tanmateix, tal com anuncià el Govern en un comunicat, les Illes ja s'han avançat al plantejament de l'Executiu central en altres punts de la proposta de sostenibilitat financera que ahir es debatia a Madrid. Quant a la racionalització del sector públic, el gabinet de Francesc Antich ja ha incorporat a la Llei de pressuposts de la CAIB de 2010 la fusió d'empreses públiques i, respecte a la contenció de la despesa en el cas dels funcionaris, el Govern ja ha ajornat el compliment dels acords amb tots els col·lectius de la Funció Pública, l'educació i la sanitat.
Amb tot, el conseller reconegué "l'enorme dificultat" de dur a la pràctica retallades en les partides d'àrees com la sanitat, l'educació i els serveis socials.

El Govern aprova reduir el dèficit al al 3%

El Govern arribà ahir a una entesa amb les comunitats autònomes sobre el pla d'austeritat per reduir la despesa pública fins al 3% el 2013, en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Per la seva banda, la vicepresidenta econòmica de l'Executiu, Elena Salgado, explicà que els representants autonòmics havien aprovat, tot i l'oposició dels territoris governats pel Partit Popular, l'acord marc per a la sostenibilitat de les finances públiques per al període 2010-2013, que els envià el Ministeri d'Economia i Hisenda el 3 de febrer passat. A més, per al desenvolupament d'aquests objectius, les comunitats s'han compromès a elaborar, en el termini de tres mesos, plans de racionalització i aprofitament de les quantitats gastades. Per aconseguir-ho, s'ha acordat la constitució d'un grup de treball en el si del CPFF que s'encarregarà de formular propostes en matèria de reducció i millora de l'eficiència de la despesa i al qual s'encomanarà la valoració i el seguiment de la informació sol·licitada pels executius regionals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris