cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

“El sector turístic mallorquí ha de menester paciència i estabilitat”

La República Dominicana, com succeïa a la Mallorca dels 80, és una destinació que ha de madurar”

L'Associació d'Hotels i Projectes Turístics de la Zona Est, a la República Dominicana, ha designat el mallorquí Ignasi Subías, director de l'hotel Iberostar Bávaro, com a millor hoteler de l'any. Subías és fill del conegut advocat Gabriel Subías i de la cantant Marusa Cano(La Terra Parla), i germà de Gabriel Subías, conseller delegat de la Corporación Orizonia. És casat amb una al·lota colombiana del mateix gremi i té dos fills, un d'ells d'un matrimoni anterior.

En què es fitxen els qui lliuren aquesta distinció?
Supòs que en aquells que cerquen el consens entre tots i que, amb la seva experiència, poden aportar idees perquè, en aquest cas de l'Associació d'Hotelers, es prenguin decisions que siguin per al benefici comú. També es valora la creació d'iniciatives per anar fent continuades millores a la comunitat sense crear preferències.

Quines coses ha de tenir en compte preferentment un bon director d'hotel?
Segons el meu punt de vista, un director ha de ser un bon motivador, coordinador i fins i tot creador de cultures de servei a partir de l'estructura que té organitzada.

Quin és el major entrebanc i la millor compensació de la vostra feina?
L'entrebanc més gros és que no hi ha dos clients iguals i per això és necessari ser molt flexible. I la major compensació, veure clients que tornen a casa amb cara de satisfacció plena.

Com veis des de Santo Domingo la situació turística de Mallorca? Què ha de menester el sector per afrontar aquesta crisi?

Des de lluny es veu inestabilitat i incertesa continuada. Crec que els valors que vaig viure en el passat han canviat i que han hagut de passar a crear hotels rendibles perdent molt els principis bàsics del turisme; encara que consider que tot això també és conseqüència que en anys anteriors a Mallorca hi va haver un volum turístic excessiu. A poc a poc tot aquest tema s'està reinventat i haurà de menester temps. El sector turístic mallorquí ha de menester paciència i estabilitat, una política econòmica solvent i un interès general a preservar l'entorn de l'Illa, que és fantàstic!

Quina és la situació del turisme a Santo Domingo?
República Dominicana gaudeix d'una nova salut en l'àmbit turístic, però, com succeïa a la Mallorca dels 80, encara és una destinació amb necessitat de madurar. Les prioritats són clares: s'han de millorar infraestructures(vials, aqüífers, residuals, etc...); s'ha d'enfortir l'ensenyament, per a una millor preparació del personal. També s'ha de potenciar la simbiosi entre organismes i empreses i, sobretot, és important que hi hagi una gran responsabilitat "turística" en tota presa de decisions.

Què enyorau més de Mallorca?
La família i els amics.

Vos agradaria treballar per terres mallorquines o ja vos heu fet als oratges del Carib?
Ara per ara el turisme emergent encara es localitza aquí, per la qual cosa el Carib continua essent molt interessant per a aquells que ens agrada aquesta professió. Mallorca, potser, però més endavant!

Què sentiu davant aquesta distinció?
Allò que em motiva, per sobre de tot, és que companys de l'Associació s'hagin fitxat en mi i em facin costat; m'alegra moltíssin i m'obliga a treballar encara més, per demostrar allò que es pot arribar a fer. Això sí, sense oblidar mai d'on vénc!

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris