nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

El preu de l'habitatge va caure un 5,6% el 2009 a Balears

El descens és major que la mitja nacional (4,3 per cent)

El preu de l'habitatge va disminuir l'any passat a les Balears un 5,6 per cent, mentre que en el conjunt d'Espanya ha descendit un 4,3 per cent respecte a 2008, la qual cosa suposa una moderació de la caiguda experimentada ja en els trimestres anteriors.

D'acord amb l'índex de preus d'habitatge (IPH) que publica avui l'Institut Nacional d'Estadística, l'abaratiment general de l'habitatge lliure va començar en el segon trimestre de 2008 i va assolir el seu màxim descens un any després, en caure el 7,7 per cent, moment a partir del qual la baixada va començar a alentir-se.

En el que va d'any, l'IPH ha disminuit el 7,6 per cent en el primer trimestre, el 7,7 per cent en el segon i el 7 per cent en el tercer.

El descens general el 2009 es va deure a l'abaratiment del 3,5 per cent de l'habitatge usat, gairebé cinc punts menys que en els tres mesos anteriors, quan va caure el 8,3 per cent, i nou menys des del descens màxim assolit en el primer trimestre de 2009.

El preu de l'habitatge nou, per la seva part, va disminuir el 5,1 per cent, amb la qual cosa modera la seva tendència a la baixa per primera vegada des del primer trimestre de 2007.

Totes les comunitats autònomes van registrar descensos al tancament de 2009, excepte Extremadura, on l'habitatge es va encarir l'1,9 per cent, i a Múrcia, on els preus es van mantenir, en tant que a la ciutat autònoma de Melilla van augmentar un 3 per cent.

Per sobre de la mitjana nacional, l'habitatge es va abaratir a Navarra (8,3%), País Basc (7,1%), Catalunya (7%), Aragó (6,8%), Madrid (6,6%), Cantàbria (6%), Balears (5,6%) i País Valencià (4,9%).

Els preus van disminuir menys que la mitjana nacional a La Rioja (3,1%), Canàries (2,5%), Castella i Lleó (2,5%), Castella-la Manxa (2,1%), Andalusia (1,7%), Galícia (1,5%) i Astúries (0,5%), en tant que en la ciutat autònoma de Ceuta l'habitatge es va abaratir l'1,7%.

L'IPH no inclou l'habitatge protegit ni variables com el preu del metre quadrat o el nombre de transaccions realitzades, que sí que tenen cabuda en altres estadístiques com l'elaborada pel Ministeri d'Habitatge.

La diferent metodologia explica que les dades difereixin, ja que segons el Ministeri el preu de l'habitatge va caure el 6,3 per cent el 2009, fins als 1.892,3 euros per metre quadrat, el que va suposar el major descens d'un tancament d'any de tota la sèrie històrica.

Per elaborar la seva estadística l'INE recull la informació del Consell General del Notariat sobre escriptures formalitzades dins del territori nacional per persones físiques, mentre que el Ministeri d'Habitatge es basa en les dades aportades per l'Associació Professional de Societats de Valoració (ATASA).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris