nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
23°

La meitat de la pujada de l'IVA afectarà els preus

Salgado sosté que la mesura que s'aplicarà a partir de l'1 de juliol “no tindrà efectes perjudicials sobre l'economia”

116794

La ministra d'Economia assegurà que prop del 50% de l'increment de l'IVA es traslladarà als preus.

CARME FONTESTAD

El Govern central calcula que prop del 50% de la pujada de l'IVA que es començarà a aplicar l'1 de juliol "es traslladarà als preus". Així ho explicà ahir en declaracions a Onda Cero la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que afirmà que no tem que es produeixi l'efecte d'arrodoniment que es registrà amb l'arribada de l'euro. En tot cas, assegurà que l'increment d'aquest impost no tindrà "efectes perjudicials sobre l'economia" ni significarà, tampoc, que "a la llarga" s'alenteixi.

La vicepresidenta econòmica insistí que, encara que "a ningú no li agrada que s'apugin els imposts" i que a l'Executiu "li agradaria no haver-ho de fer", l'augment de l'IVA resulta "necessari" per obtenir recursos i poder mantenir així els serveis públics. "Aquest increment ens ajudarà a pagar prestacions socials i a fer inversions (...). Els recursos públics que venien del sector immobiliari no tornaran en la mateixa mesura i cal reposar aquests fons de la manera més equitativa possible", explicà.

Salgado precisà que la mesura permetrà ingressar 8.000 milions en un any i reiterà que, tal com ha succeït en altres països, provocarà una anticipació del consum, especialment de béns duradors, durant el segon trimestre, una "petita recessió" de les compres en el tercer trimestre i una recuperació durant el quart. "A mitjan any no tindrà efecte", va recalcar. En qualsevol cas, la ministra indicà que, malgrat aquest increment de l'impost, la pressió fiscal se situarà el 2013 en el 34%, el mateix nivell de 2004, quan governava el PP. "L'any 2013, els espanyols pagaran els mateixos imposts que el 2004 amb aquesta pujada de l'IVA", manifestà Salgado, que recordà que el 2007 la pressió tributària a l'Estat arribà al 37%, el seu valor màxim.

Impost de patrimoni

D'altra banda, la vicepresidenta econòmica admeté que "per ventura" va ser un error suprimir l'impost sobre patrimoni i reconegué que el Govern podria haver adoptat algunes mesures anticrisi amb més rapidesa. En general, però, considerà que l'Executiu socialista ha reaccionat "". "Tal vegada, si haguéssim previst aquesta crisi, no hauríem eliminat l'impost de patrimoni, per posar-ne un exemple", subratllà la vicepresidenta, a més de precisar que, una vegada suprimit, aquest tribut és "difícil" de restituir, perquè és una decisió que correspon a les comunitats autònomes.

D'altra banda, la mandatària indicà que, encara que s'hagi previst una caiguda del PIB del 0,3% per a enguany, no hi haurà creixements negatius en cap trimestre. "Esperam que la recuperació s'iniciï ja en aquests moments, tot i que d'una manera més lenta del que ens agradaria", va admetre. A més a més, Salgado confià que a final d'any comenci a créixer l'ocupació, si bé que les xifres de l'atur "baixaran lentament, perquè és molta la desocupació acumulada".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris