cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

L'economia balear puja però es manté en negatiu

El Govern millora les previsions del PIB d'enguany i el situa en el -0,9%, davant el -1,5% de les darreres revisions. Manera creu que aquest 2010 les Illes podrien sortir de la recessió

116502

Carles Manera.

L'economia balear presenta símptomes de millora i podria sortir enguany de la recessió si continua en la tendència actual, encara que, de moment, es manté en signes negatius. Això anuncià ahir el conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Carles Manera, en la presentació del darrer informe de conjuntura econòmica que elabora el seu departament. De fet, "els bons indicadors" han conduit l'Executiu a fer una revisió a l'alça del Producte Interior Brut (PIB) de les Balears per al 2010 fins al -0,9%, mentre que les darreres previsions n'indicaven un creixement de -1,5% per enguany.

Manera, qui parlà des de la "prudència", explicà que cal estar "molt atents" a la propera temporada turística pel que fa a l'evolució de l'economia balear, tenint en compte que les d'Alemanya i de la Gran Bretanya, principals mercats emissors de turistes, ja comencen a sortir de la recessió. Tot i això, pel conseller d'Economia, hi ha dos elements que diferencien les Illes de la resta de l'Estat. D'una banda, "els 1.550 milions d'inversió pública executats els darrers dos anys" i, de l'altra, "un sector de serveis molt diversificat i amb una gran flexibilització".

Entre els indicadors positius que s'observen des de la Conselleria destaca que l'Índex de Preus al Consum (IPC) balear "creix per tercer mes consecutiu" el febrer, que el nombre de turistes va tenir un increment d'un 0,4% el desembre respecte del mateix mes de l'any anterior i que hi ha un canvi de tendència en l'evolució interanual dels passatgers arribats per via aèria. A més, la despesa mitjana dels viatgers augmentà l'any passat un 2,9% i els ingressos dels establiments hotelers van pujar un 1,9%.

Una altra dada rellevant és la de les sol·licituds de slots aeroportuaris, que han augmentat a totes les illes fins a un 7,9% a Menorca, un 2,6% a Mallorca i un 7,2% a Eivissa. Per part seva, el sector de la construcció mostra un fre en la caiguda amb una pujada de la constitució d'hipoteques, un altre de més lleuger del visat de projectes d'habitatge i un consum de ciment en recuperació. Manera atribuí la recuperació, en gran part, a la licitació d'obra pública.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Economista crític, fa mes de 10 anys
Aquest de Bona Feina no sap de què va. Les estadístiques d'atur a Balears estan maquillades pels polítics del Pacte, perquè tenim més de 120.000 persones a l'atur i no les 90.026 que diuen oficialment. I no és necessari haver estudiat a Chicago per entendre les coses. Basta veure que les xifres que donen d'atur són inferiors a les dels que cobraven prestacions un mes abans. Si la consellera digué que hi havia 22.000 persones que no cobraven prestacions, i ara n'hi ha 6.000 més i busques que han acabat la del Prodi de Zapatero (426 euros), s'ha de dir que les xifres que ens presenten no reflexen la realitat.
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Dimissió ja de Manera per higiene democràtica!
Valoració:-1menosmas
Per Rafel, fa mes de 10 anys
En Manera sempre vetllant pels seus negocis.
Valoració:-1menosmas
Per Keynes, fa mes de 10 anys
Aquest Manera sempre igual: venent seny, cautela, serenor, seriositat,prudència... bla, bla, bla
Valoració:5menosmas
Per Pere Antoni., fa mes de 10 anys
Sí, i la Mare de Déu nom Teresa.
Valoració:13menosmas
Per Jofre, fa mes de 10 anys
Jo conti´nuo buscan t feina!
Necessit una feina!
Valoració:23menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Com a bon polític, Manera no manifesta res clar. Com quedam: hi ha símptomes de millora o no? De moment la lliure anglesa ha baixat i les ofertes dels tour operadors són tan a la baixa que fa vergonya. Algú em va parlar d'ofertes de All inclusive a 24 euros dia. A aquests preus, per molta gent que vengui a Mallorca no ens salvarem.
Valoració:36menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys
Que dreta ni quina esquerra... La cosa és que, si ho diuen aquests, ens en podem fiar tant com del moix...
Valoració:-2menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

Ès un engany. Podem comparar cifres del mercat laboral.

Any 2000:
Balears: 318.400 ocupats, 21.500 aturats, població activa 339.900, taxa població activa 56'08%, taxa atur 6,32%
Estat: 14.473.700 ocupats, 2.370.400 aturats, població activa 16.844.100, taxa població activa 51'31%, taxa atur 14,07%
Com se pot deduir Balears l'any 2000 tenia la millor taxa de població activa 56'06% i la taxa de atur més baixa.
Lo que ha canviat més durant aquests 10 o 11 anys ès Balears i no el conjunt de l'estat que ha passat de una taxa de atur de 14'07% a una de un 20%. Les Balears han passat de una taxa de atur de 6'32% a una de país tercermundista prop de 20%.
Diguin lo que diguin ès Balears que ha empitjorat, i no pot empitjorar més relativament o no se pot donar més passes enrera i això li diuen sortir de la crisi.
El govern amaguen cifres, no se sap quina taxa de població activa té Balears l'any 2010, l'any 2000 tenia la millor taxa del Estat i la segona taxa de atur del Estat.
Balears ès un desastre per mantenir massa emigrants.
També se ha de seguir una política econòmica de reducció o sigui treure els emigrants extra-comunitaris i encara reduir les cifres absolutes del any 2000 per mantenir igual o millorar les cifres relatives de aquell any 2000.
Valoració:31menosmas
Per Mariona, fa mes de 10 anys
Esper que sigui vera però desgraciadament mai s'han acomplert les previsions económiques, ni d'aquest govern ni de cap.
Si no fos així no estariem en aquesta crisis i els brots verds no s'haguessin congelats o el páís més prepart d'Europa abans de les últimes eleccions generals no s'hagués convertit amb un dels problemes económics més grans d'Europa.
Esper que per una vegada s'equivoquin les estadístiques i sigui vera.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris