muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Oposició massiva als 67 anys

Sindicats, forces parlamentàries i fins i tot algun corrent intern del PSOE van posar ahir el crit al cel per la proposta de retardar l'edat de jubilació

Sembla que només el president Zapatero, alguns membres del seu govern i uns quants empresaris veuen bé que s'aprovi el retard en l'edat de jubilació fins a 67 anys. La nova mesura de l'Executiu no ha agradat ni a partits polítics ni a sindicats ni tampoc a un bon grapat de col·lectius professionals, que ahir ja van mostrar la seva oposició a la reforma per ampliar l'edat de la jubilació dos anys. A les Balears tampoc no es van fer esperar les reaccions a la nova proposta de l'Executiu, i la resposta majoritària va ser la mateixa: rebuig. La polèmica mesura proposada pel Govern ZP traspassà fins i tot les fronteres de l'Estat i el comissari europeu d'Ocupació, Vladimir Spidla, deixà en mans de cada Executiu la decisió d'ajornar l'edat de jubilació, a més d'emfatitzà que la majoria de països s'obren ara el debat entorn d'aquesta qüestió.

Sindicats i patronal

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Càndido Méndez, no tingueren més que paraules dures contra la proposta del Govern i van confiar que la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo no doni suport a mesura i la deixi fora de les seves recomanacions per a la reforma del sistema de la Seguretat Social. Toxo la va considerar "innecessària, injustificada, insostenible i desproporcionada" i va subratllar que el sindicat s'oposa "frontalment" a aquesta mesura i que així ho ha fet saber ell mateix el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. En línia similar es va expressar el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, que va considerar la mesura "polèmica" i va assegurar que neix amb una visió del Govern a curt termini per "acontentar" els mercats financers. No la compartim".

La Confederació Espanyola de Organitzacions Empresarials (CEOE) va valorar, de la seva banda, que el Govern estudiï retardar l'edat de jubilació, ja que segons la seva opinió, es tracta d'un debat "molt important per a la societat". La patronal va recordar que el text es remetrà a la Comissió del Pacte de Toledo i es debatrà dins del diàleg social. En aquest marc "ho analitzarà amb la màxima atenció". També va qualificar de "molt positiva" la mesura aprovada ahir per l'Executiu de retallar la despesa pública.

Rebuig polític

El principal grup de l'oposició, el PP, considera que la reforma del sistema de pensions no és "seriosa" i que suposa "retallades en els drets dels ciutadans". Per això, el portaveu econòmic popular, Cristóbal Montoro, va exigir al Govern que rectifiqui la seva política econòmica, que va titllar de "desastrosa". La mesura tampoc no va convèncer gaire l'esquerra i Izquierda Unida i ICV van qualificar la iniciativa "injustificable" i "injusta", a més de suposar una "estafa als ciutadans" i el "major atac" al model social estatal en molts anys. Els portaveus de les dues formacions, Gaspar Llamazares (IU) i Joan Herrera (ICV), es mostraren molt indignats amb aquesta "brutal" iniciativa contra els drets dels treballadors, que, a més, parteix d'un Govern "que es fa dir d'esquerres", van lamentar.

Les formacions nacionalistes també es van mostrar en contra d'ampliar la jubilació i des del BNG ja van avançar que en cap cas aquesta formació donarà suport a la mesura en el Congrés dels Diputats. El president de CiU, Artur Mas, tampoc no va veure amb bons ulls allargar la jubilació dos anys i qualificà de "globus sonda" l'anunci del Govern. Des d'ERC, el seu president, Joan Puigcercós, considerà que el retard de la jubilació s'ha d'acompanyar d'alguns incentius, com anys sabàtics perquè els treballadors puguin dedicar a formar-se. A més, el portaveu del PNB en el Congrés, Josu Erkoreka, quedà sorprès per la mesura "que no s'ha debatut en el Pacte de Toledo". A més, assenyalà que Zapatero "n'haurà d'explicar els motius", ja que entén que tot això "altera la vida de molta gent".

Però la iniciativa no només "indignà" la resta de formacions polítiques, sinó que un sector del PSOE també hi va estar en desacord. De fet, el portaveu del corrent intern del PSOE Esquerra Socialista, Juan Antonio Barrio de Penagos, aprofitarà el comitè federal del PSOE d'avui per avisar que, en la seva forma actual, el pla per ajornar el cobrament de la pensió és "molt exagerat" i "bastant inassumible". Davant aquesta situació, el president del Govern i líder del PSOE, Rodríguez Zapatero, cercarà avui el suport del comitè federal dels socialistes al seu pla d'austeritat, que preveu reduir 50.000 milions d'euros en tres anys, a més de la seva proposta del mercat laboral i de retardar l'edat de jubilació. Segons fonts socialistes, Zapatero vol que es tracti de la columna vertebral de la seva intervenció davant del màxim òrgan de decisió del PSOE entre congressos, en què pretén evitar que s'obri el debat sobre la seva candidatura a les pròximes eleccions generals.

Crítiques des de Balears

A les Illes també van valorar la mesura i l'Executiu autonòmic coincidí amb els objectius de la proposta. La portaveu del Govern balear, Joana Barceló, indicà que entén l'aposta "clara" de l'Executiu central "per al futur i la sostenibilitat" de les properes dècades i que esperen que se'n marqui el contingut a través del diàleg. Des del Bloc, però, van aclarir que les declaracions de Barceló "potser són l'opinió del seu partit, el PSIB-PSOE, però en tot cas no és compartida per part dels partits que integren el Bloc". De fet, consideren que "el retard de l'edat de jubilació no es pot considerar una mesura d'esquerres, ja que implica una reducció en un dret social que ha costat dècades aconseguir".

Des de la patronal, el president de Pimem, Juan Cabrera, opina que hauria de ser una mesura "voluntària" i que allò que hauria de fer l'Executiu central, en lloc de retardar l'edat de la jubilació, "és crear llocs de feina per a tota la gent jove que és a l'atur". A més, Cabrera també criticà "la gran permissivitat perquè tanta gent es retiràs a 50 anys". Per contra, el president de la Caeb, Josep Oliver, considerà "acceptable" la proposta de Zapatero, encara que remarcà que hauria d'anar acompanyada de "noves motivacions" per allargar la vida laboral, com pugui ser la reducció de les cotitzacions o l'increment de les pensions.

En la mateixa línia que els companys estatals, els sindicats de les Illes van desaprovar la iniciativa. Katiana Vicens, de CCOO, la qualificà "d'ocurrència" i augurà que "no prosperarà" perquè "no és una mesura adequada, ni coherent, ni recomenable". Per la seva part, des de UGT, Manuel Pelarda la considerà "una autència barbaritat", perquè la troba "innecessària i injustificada".

"És una injustícia: polítics i banquers bé que es jubilen a 50 anys"

Poques vegades es percep tanta unanimitat al carrer a l'hora de rebutjar una mesura del Govern. Així el desacord a endarrerir la jubilació fins a 67 anys aglutina suports. Un passeig pel Mercat de Santa Catalina així ho demostrava.

Elias i Ede, carnissers, demanen primer el cap dels polítics. "A veure, quan Jaume Matas i tota la resta de polítics corruptes ens tornin els doblers que ens han furtat, ja començaren a parlar". Ede, al seu costat, no té intenció de rebaixar el nivell de crítica del company. "Hem de gaudir de la vida encara que sigui un poquet. A més, que els altres s'enduguin els doblers m'emprenya".

Amàlia, a la botiga de bacallà i conserves, també s'indigna. "Fa 32 anys que faig feina aquí mateix i ara ens diuen que no, que encara hem de treballar més. Ara bé: ells, els polítics i els banquers, bé que es retiren a 50 anys!". Amàlia, a més a més, es queixa dels "elevats imposts" que han d'afrontar.

Apol·lònia també parla mentre enllesteix un ram de flors. "Més feina i més feina. Ens estan llevant el poc temps que tenim per a nosaltres. Som conscient que la societat envelleix, però és que només ens quedaran les malalties per viure!". María Dolores, a la peixateria Landrove, afegeix un darrer apunt: "Com volen augmentar els anys, si hi ha gent que amb 60 ja no s'aguanta!".

En tot cas, la discussió també girava entorn de les diferents professions: físiques o intel·lectuals. Ana, del servei de neteja d'Emaya, diu defora el mercat: "Trob que no és just, jo he de fer net els carrers amb 67 anys". Luna, mentre passeja, ens indica: "Depèn de la professió de cadascú. Per ventura, un oficinista pot aguantar més temps. Però no un paleta".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per ERC + PSM + Entesa + Verds, més que necessari, fa mes de 11 anys
Només la independència ens lliurarà de ser esclaus fins a la vellesa. Que hi vagi en Zapatero, a pica pedra!!! Vatualmón de beneitura...
-
Valoració:2menosmas
Per Pau Pol, fa mes de 11 anys
Pericó, els professors vos queixau amb motiu, però i un picapedrer que hi pot fer damunt un bastiment als 67 anys?
Valoració:1menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
1-Fer previsions a 50 anys en el neoliberalisme és un engany. Els bancs com el BBVA i BE s'atreveixen a pronosticar el col•lapse del sistema de la seguretat social , quan no tenen ni idea de quine seran els seus resultats econòmics en el 2010.
2- Per quina raó el concepte de dèficit s'aplica a les pensions i no s'aplica per exemple a l'exèrcit, a la casa reial, a les infraestructures...?. Aquí quan hi ha dèficit es compensa amb diners públics. Perquè les pensions no?. La major part dels països europeus aporten recursos de l'Estat a la Seguretat Social, a Espanya en canvi es sostrauen els recursos de les cotitzacions per fer atenció a altres problemes.
3- Quan el sistema financer està en crisi es treu diners de davall les pedres. En els últims dos anys s'han tret ni més ni menys que 150.000 milions d'euros. Si el sistema de pensions estigués en crisis perquè no s'haurien de treure recursos aliens quan en canvi es fa en benefici de bancs, caixes, hotelers, constructors…. L'estat espanyol és un dels pocs el sistema dels quals de pensions no es finança també amb prosupuestos públics. I el més esperpèntic de tot és que els Fons de Pensions proposats com alternativa pels experts financers han demostrat abans i ara especialment amb la crisi la seva impossibilitat per a garantir les pensions
Valoració:4menosmas
Per en Pericó, fa mes de 11 anys
Hem de fer una vaga salvatge els mestres i professors, perque el que ens vol fer aquest poca vergonya és una salvatjada. Com pot un home o una dona de 67 anys fer una classe a al-lots de 18 anys que no volen estudiar?
Valoració:4menosmas
Per Biel, fa mes de 11 anys
Cagonsaputa, el ZP es retirarà als 50 amb els doblers que ens haurà robat a tots!!! Ell i la seva púrria de sicaris sociatas. L'hauríem d'esbudallar com als porcs a les Matances, això seria bo!!!!!!!!!!
Valoració:12menosmas
Per currante, fa mes de 11 anys
No tiene sentido, si se alarga la edad de jubilación se alargará la edad en que la gente se incorpore al mercado de trabajo. ¿Porque no se bajan a la mitad los sueldos de los políticos? estoy seguro que llegarían a final de mes sin ningún proble.a
Valoració:-3menosmas
Per Xesca, fa mes de 11 anys
Què té més si són de dretes o d'esquerres? Això és anar-se'n per les bardisses. Hi ha polítiques que fan progressar o polítiques incompetents fetes per incompetents.
Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys
Tivasdan, ens has donat tota una idea.
Valoració:5menosmas
Per Tivasdan, fa mes de 11 anys
És una passa o dues enrere. fa molts d'anys potser més de trenta, els mestres vàrem fer una vaga selvatge de més de vint dies per aconseguir entre altres coses la jubilació als 65, que fins aleshores havia estat als 70. I ara, després de tants d'anys, es tornarà al que ja teniem. Això són progressistes! tot lo altre són rondalles.
Valoració:10menosmas
Per Pere, fa mes de 11 anys
Aquests polítics són pitjors que una plaga bíblica. D'en Zapatero ja no sé què pensar. És que no n'encerta ni una. La putada és que si l'alternativa és el PP hem begut oli. La dreta votarà els seus, encara que estiguin tots imputats, i veig venir un esclat estatal pel PSOE, sense cap possibilitat que els nacionalistes o IU contrarestin la desfeta. Per ventura una dimissió d'en Zapatero, com més aviat millor, seria una bona jugada.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris