nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

“Ambiciós” programa per a la UE

Zapatero advoca per un “gran pacte social” per fer front a la crisi econòmica que passa la UE i servir com a “gran palanca” per ser “protagonista” de la globalització i no perdre terreny davant els Estats Units

El cap de l'Executiu de Madrid i president de torn de la Unió Europea, José Luis Rodríguez Zapatero, presentà ahir el projecte dissenyat per a la presidència espanyola, en el qual proposa "un gran pacte social" i un "govern seriós i exigent" de les polítiques econòmiques, a fi que la Unió sigui "protagonista" i no "espectadora" de la globalització, fet que significaria perdre terreny davant els EUA, l'Índia i la Xina. Segons el seu parer, davant la greu crisi en què es troba la Unió, el pacte social pot ser una "gran palanca" per complir els objectius que la Unió Europea es proposi. Les forces principals de l'Eurocambra donaren suport als objectius espanyols i qualificaren el programa d'"ambiciós".

Zapatero va comparèixer al ple del Parlament Europeu per presentar el full de ruta dissenyat per Espanya per al pròxim semestre i, en un discurs eminentment econòmic, es comprometé a impulsar un mercat energètic comú, un altre de digital per al continent, una estratègia comuna a favor del cotxe elèctric i una universitat "de cada vegada més europea". Al costat d'aquests quatre punts per assolir una economia sostenible i competitiva, Zapatero confià de "mantenir els estímuls fiscals fins que la recuperació no sigui una realitat" i de garantir que l'any 2013 es compleixin els compromisos del Pacte d'estabilitat.

"Si no aprofitam la sinergia que representen els nostres 500 milions de ciutadans en l'apartat econòmic, les desenes de milers d'empreses amb capacitat i els milions de treballadors, als quals cal facilitar cada dia una formació millor, no serem els autèntics protagonistes del futur en aquest escenari de la globalització: en serem espectadors, no protagonistes", manifestà Zapatero.

Més política econòmica comuna

El mandatari espanyol advocà per "més política econòmica comuna" i per "llevar barreres", objectius de l'Estratègia 2020, que s'ha de dissenyar durant aquest semestre per substituir l'Estratègia de Lisboa i que inclourà els compromisos econòmics de la Unió Europea per als pròxims anys. Zapatero va subratllar la importància de la responsabilitat de cada estat, però demanà també que es doti la Comissió Europea de noves facultats en aquesta direcció financera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris