muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

2009: “Un any turístic per oblidar”

L'Aliança per a l'excel·lència turística, Exceltur, presentà les dades del sector de l'any passat, quan es registraren unes pèrdues de 6.380 milions d'euros respecte del 2008 en tot l'Estat

114580

L'any passat va ser "molt negatiu" per a Balears.

ULTIMA HORA

El balanç de la temporada 2009 per al sector turístic en el conjunt de l'Estat va ser un exercici "per oblidar", amb una caiguda del 5,6% del PIB turístic, xifra que suposa una pèrdua de 6.380 milions d'euros respecte del 2008. Així ho posà de manifest José Luis Zoreda, vicepresident executiu de l'Aliança per a l'excel·lència turística (Exceltur), durant la presentació de l'informe sobre el balanç empresarial de l'any 2009 . Pel que fa a les Balears, l'estudi detalla que l'any passat va ser "molt negatiu" quant al marge de resultats, amb un 96,9% de l'empresariat illenc que sosté haver vist reduïts els beneficis respecte del 2008, mentre que un 97% manifesta que les vendes han caigut en el mateix període. Així, l'informe revela que l'Arxipèlag, a causa de la dependència del turisme estranger, ha estat, amb les Canàries i Madrid, de les comunitats més afectades en caigudes de vendes i beneficis.

Referent al conjunt de l'Estat, Zoreda indicà que, per novè any consecutiu, el turisme no suma al creixement de l'economia, que en el seu conjunt va tancar l'exercici amb un retrocés del 3,7%, i tampoc no ho farà el 2010, segons les estimacions d'Exceltur, que preveu un descens del 0,9% en l'activitat del sector per a final d'enguany, davant la contracció del 0,5% del conjunt de l'economia espanyola que avancen els analistes. En relació a les Illes, només un 3,1% aprecia que el marge de resultats pel que fa a ingressos millora respecte del 2008, mentre que a l'apartat de vendes aquesta millora únicament l'aprecia un 3% de l'empresariat turístic de la Comunitat. Els càlculs d'Exceltur mostren que el 37% del sector estima una baixada entre el 20 i el 10%. Quant a la vendes, el 27% dels consultats a Balears situen la caiguda entre el 20 i el 10%.

Els mals resultats de les Illes s'atribueixen per part d'Exceltur al descens de la demanda a la Comunitat amb una caiguda del 7,2%, fet que suposa aproximadament 3,5 milions de pernoctacions menys que les obtingudes el 2008. "La multiplicació d'ofertes i descomptes per als mesos d'estiu han amplificat les caigudes de la demanda en termes d'ingressos empresarials", recull l'informe per precisar, tot i això, que la intensitat del descens dels marges de beneficis i ingressos ha estat menys accentuada que a l'arxipèlag canari.

A l'àmbit general, Zoreda va atribuir aquesta baixada en l'activitat turística a la contracció de la demanda dels turistes estrangers, pròxima al 10%, amb caigudes generalitzades en tots els mercats emissors, excepte als EUA, entre les quals destaquen el Regne Unit i Alemanya, amb retallades per sobre del 10%, fet que suposa 4,5 milions de pernoctacions hoteleres menys. Així, el turisme cap a l'Estat s'ha vist "més perjudicat" que altres països competidors de la Mediterrània oriental, com Turquia, que va veure incrementat el flux de visitants un 2%, gràcies a un augment del 15% dels turistes britànics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per s'ha acabat es bròquil, fa mes de 11 anys
Sa gallina d'els ous d'or ja no pon ous.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris