nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Els escàners corporals, pendents que se n'avaluï l'eficàcia

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va deixar clar ahir que l'Estat no adoptarà cap decisió "unilateral" respecte de la possible implantació d'escàners corporals als aeroports fins que hi hagi una "posició comuna" a Europa. Zapatero, de visita oficial a Àustria, va afirmar que el Govern, durant la presidència espanyola de la UE, vol que les decisions entorn de les noves mesures de seguretat aèria s'adoptin en comú, primer perquè Espanya "ha de donar exemple" i, segon, perquè encara cal avaluar si els escàners corporals tenen "garanties suficients d'eficàcia".

"Hi treballarem", va indicar Zapatero, qui va confirmar que existeix un diàleg obert amb els EUA sobre el tema. "He de ser respectuós fins que no s'adopti una posició comuna", recalcà. El president va assenyalar que alguns països europeus ja han marcat "una tendència", per la qual cosa s'ha encetat un període de reflexió i de debat, però va insistir que la decisió està subjecta a un procés d'avaluació obert. Zapatero va opinar que una posició comuna en el si de la UE "facilitarà les coses tant als governs estatals com als ciutadans europeus". "Si es considera que la mesura s'ha d'aplicar, cal tenir-ne prèviament totes les garanties", va concloure.

Blanco els veu inevitables

Zapatero sortia així al pas d'unes declaracions del ministre de Foment, José Blanco, qui ahir afirmà que "serà inevitable la utilització d'escàners als aeroports" per garantir la seguretat dels passatgers, sempre que es respectin els límits de la seva intimitat. Blanco es va reunir a Washington amb la secretària de Seguretat, Janet Napolitano, amb qui va tractar sobre la seguretat als aeroports.

Blanco explicà que, després de l'intent d'atemptat d'un passatger nigerià que volava a Detroit en un avió procedent d'Amsterdam, s'han detectat errors en els sistemes de seguretat i tant la UE com els EUA s'han compromès a treballar conjuntament per millorar aquests dispositius perquè permetin donar una resposta més eficaç a l'"amenaça global". El ministre va reconèixer que "hi ha un debat molt important entre el dret a la intimitat de la gent i la garantia de seguretat" en el cas d'aquestes màquines, però va considerar que l'actual sistema d'escorcoll també envaeix la intimitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris