algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
17°

“Madrid té por de perdre la gallina dels ous d'or”

El senador autonòmic Pere Sampol analitza el model de gestió aeroportuària anunciat pel ministre Blanco dimarts, que encara no aclareix com quedarà Son Sant Joan

114374

Pere Sampol, senador autonòmic (Bloc).

Joan Riera(Arxiu.)

La proposta sobre el nou model de gestió aeroportuària anunciat pel ministre José Blanco dimarts no ha deixat ningú indiferent i les reaccions no es van fer esperar. Dimarts mateix, el president Antich ja va comparèixer davant els mitjans, però encara s'haurà d'esperar prop de mig any per veure realment en quina posició queda Son Sant Joan. El senador autonòmic Pere Sampol (Bloc), històric i actiu defensor de la cogestió aeroportuària a Balears, analitza el model que planteja Blanco.

Creis, com el president Antich, que Son Sant Joan tindrà consideració d'aeroport singular?

La veritat és que el Ministeri de Foment té molt difícil excloure l'aeroport de Palma de la cogestió, especialment després que el Senat aprovàs dos acords en els quals s'insta que el de Balears i el de Canàries entrin en la primera fase de la cogestió. A més, s'han creat unes expectatives després de les declaracions del ministre Blanco, en relació a aquestes dues comunitats, que mai no havien estat tan explícites. Tot i això, de moment, no ha dit res clar.

En cas que fos així, que no entràssim en la cogestió, què passaria?
L'hem d'armar, començant pel Govern, continuant pel Parlament i fins a totes les institucions polítiques amb representació balear. A més, en aquest camp tenim uns aliats forts que són Coalició Canària (CC). En aquest sentit, les Canàries comparteixen la nostra estratègia.

El model presentat per Foment garanteix autonomia en la gestió aeroportuària?
No, gens, des del moment que el Govern central es reserva la majoria absoluta del consell d'administració de les futures societats filials. Això no obstant, dins aquestes societats, les institucions autonòmiques almenys podran opinar, discrepar i aportar idees. Aquest fet és particularment important per tractar futures connexions i nous mercats turístics per a les Balears, com també per augmentar la connectivitat de les Illes amb l'exterior.

Així i tot, Madrid es reserva la majoria del control aeroportuari, per què?

Perquè una sèrie d'aeroports la cogestió dels quals encara és una incògnita generen uns grans beneficis i permeten mantenir tot l'entramat aeroportuari estatal. El Govern central no es desprendrà tan fàcilment de la gallina dels ous d'or que suposa Son Sant Joan i així es va demostrar en fer públics els resultats de tota la xarxa estatal. Son Sant Joan és dels aeròdroms més rendibles i dels que genera més beneficis, per sobre de Barajas. El de Palma és realment l'aeroport que genera beneficis per a Aena, per la qual cosa, difícilment, Madrid se'n desprendrà. Igualment, tampoc no amollaran tan fàcilment les botigues Aldeasa, que suposen uns grans beneficis i que, ben segur, si es gestionassin des de Balears, es durien de manera diferent. A través de les mesures de seguretat dels aeroports, com no poder entrar-hi líquids, els beneficis d'aquestes botigues, ubicades en un lloc estratègic, s'incrementen considerablement. En convocar-ne els concursos des de Madrid, s'afavoreix només les grans empreses.

Un sector fins ara molt privilegiat

Fa unes setmanes, AENA va fer públics els sous dels controladors aeris de l'Estat i la mitjana d'hores de feina, tot comparant-ne les dades amb les de la resta d'Europa. Són xifres que no passen desapercebudes, ja que amb un sou de 350 mil euros anuals de mitjana, els controladors aeris de l'Estat són els més ben pagats del continent. Ara bé, la seva productivitat és la meitat de la de la resta de controladors de països veïns, cosa que en bona part explica la polèmica que s'ha revifat en els darrers mesos. Enmig de les festes de Nadal, el Ministeri de Foment va acusar els controladors d'una vaga encoberta. Dimarts, el ministre Blanco anuncià que, amb la reforma del model de gestió d'AENA, la figura dels controladors desapareixeria de fins a 12 aeroports per reduir costos.

En conèixer la notícia, la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA), sindicat majoritari que agrupa el 95% de la plantilla, lamentà "la campanya de desprestigi públic i manipulació" engegada contra el col·lectiu, que posa en perill "la integritat física" dels seus professionals. En un comunicat, USCA apel·là al sentit de responsabilitat de totes les parts i reiterà la "voluntat" d'assolir acords amb AENA, en el marc del procés de negociació en què estan immersos per a la renovació del conveni col·lectiu, bloquejat des de fa cinc anys. "Perilla, fins i tot, la integritat física dels professionals", es queixà USCA, que recordà que les tasques de control aeri exigeixen "un elevat nivell de concentració i serenitat que no es veu gens beneficiat per una situació de pressió social i laboral com la que se suporta".

Per part seva, el ministre de Foment, José Blanco, assenyalà que 300 milions del dèficit dels serveis de navegació del 2009 són conseqüència de les elevades despeses, que atribuí als alts salaris dels controladors aeris. Així, rematcà que els de l'Estat cobren "gairebé el triple" que els britànics, malgrat una "productivitat excessivament baixa", i que "algun fins i tot va arribar a cobrar fins a 900.000 euros per acumulació d'hores extra". En declaracions a Onda Cero, la secretària d'Estat de Transports, Concepción Gutiérrez, insistí ahir que s'ha d'aconseguir "un avanç i un compromís més gran" per part dels controladors aeris, amb els quals AENA negocia el conveni col·lectiu, per "solucionar els problemes de competitivitat" que sofreix l'ens públic. A més, aclarí que l'endeutament d'AENA es deu també a un volum d'inversió "importantíssim", no debades els aeroports estatals són "els millors d'Europa i gairebé del món", defensà. Afegí que una altra cosa és el dèficit de la gestió del control aeri que el Govern central vol abordar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per pere, fa mes de 11 anys
Independencia......tenir un estat propi...unica via. No votar partits pp-psoe-eu
Valoració:2menosmas
Per Deman, fa mes de 11 anys
S'ha de fer un homenatge a tothom que fa una feina a canvi d'un sou? Tampoc no és que li hagi retut gaire... Ja fa un grapat d'anys que és senador i encara no ha aconseguit ni poder xerrar en català
Valoració:2menosmas
Per Dora, fa mes de 11 anys
Completament d'acord amb el comentari de'n Biel. Endavant, Sr. Sampol!
Valoració:2menosmas
Per Biel, fa mes de 11 anys
Quanta enveja. Mai havíem tengut un representant com en Pere Sampol a Madrid, ha fet més ell en dos anys que la resta de diputats i senadors la resta de la democràcia, sense estar fermat a cap partit centralista. Ha ben demostrat el que pot fer un representant nacionalista a Madrid i n'estic ben orgullós com a pesemero. Enhorabona Pere, mereixes un homentge quan deixis el càrrec.
Valoració:1menosmas
Per Tanmateix, fa mes de 11 anys
Toni, als d'UM no els voldrien a Madrid, ni els volem aquí, per corruptes. UM és un depredador que ens ha trait i destruit Mallorca. Només hi ha un vertader partit nacionalista: el PSM. Una altra cosa és que tots els que mos sentim nacionalistes estiguem totalment d'acord amb totes les idees del PSM.
Valoració:1menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
Deu esser per això que en comptes de tenir una cadira calenta, les voteves els pressupostos i feies de "florero". Una pena que un polític amb la teva trajectòria hagi caigut tan aprop
Valoració:-4menosmas
Per Kalodian, fa mes de 11 anys
La privatització no és l'alternativa a la dependència de Madrid. Si es privatitza no hi guanyam res. Ni dependència ni privatització.
Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Mentre l'enemic del PSM sigui UM i els enemics d'UM ells mateixos així ens anirà. La solució als problemes d'aquest país passen per tenir uns partits nacionalistes potents, o sigui una UM i un PSM forts amb representació al parlament dels colonitzadors.
Valoració:7menosmas
Per Fart, fa mes de 11 anys
Només hi haun camí: el de la independència. Tota la resta és perdre el temps. I jo ja n'estic ben cansat.
Valoració:22menosmas
Per gerret, fa mes de 11 anys
aixó es tot sr. sampol, cent anys que caga es mul i li put es cul, res de nou en el PSM TOT SEGUEIX IGUAL
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris