nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La pujada de preus afecta el llum, els transports i Correus

El gas natural i alguns peatges donen un respir als ciutadans. Les pensions i el salari mínim també milloren

Nou any i nous preus. L'arribada del 2010 ha donat pas a l'encariment d'alguns serveis bàsics, com l'electricitat i el transport, si bé ha donat un respir en el cas del gas natural i dels peatges d'autopista. Les pensions i el salari mínim interprofessional també estan d'enhorabona, amb petites millores.

En aquesta ocasió, la revisió dels preus ve acompanyada de diverses novetats fiscals, si bé la més rellevant -la pujada de l'IVA- no entrarà en vigor fins al mes de juliol.

Quant als serveis bàsics, el llum -una de les factures que menys agrada a les llars espanyoles- tornarà a incrementar-se el 2010. La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), l'única que fixa el Govern i a la qual actualment s'acullen 22,7 milions de famílies i petites empreses, s'encarirà a partir d'ara un 2,64%.

Segons càlculs del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, l'augment de la TUR sense discriminació horària suposarà una pujada mensual de 89 cèntims per a un consumidor tipus mitjà (aquell que en consumeix uns 293 kw/hora a l'any). Per part seva, la TUR amb discriminació horària -antiga tarifa nocturna- no varia.

En el sector del transport destaquen les pujades aplicades als bitllets de Renfe, del 4% en els serveis de gran velocitat i llarga distància, i del 6% als trens de Rodalies i de distància mitjana.

Cal sumar-hi les revisions a l'alça en les tarifes de transport urbà en diverses ciutats espanyoles: a Madrid, la tarifa del metrobús de deu viatges passa de 7,4€ a 9, cosa que implica un encariment del 21,6%.

En canvi, els usuaris han rebut la bona notícia de la rebaixa, encara que molt lleu, de les tarifes de les autopistes de peatge dependents de l'Administració general de l'Estat, que baixen entre un 0,48% i un 0,05% en les altres.

L'arribada de l'any nou implica, així mateix, la revisió de les pensions, que en aquesta ocasió deixa pujades de l'1% per a les contributives i d'entre el 2% i el 4,87% per a les mínimes. Quant al salari mínim interprofessional, també puja, un 1,5% respecte del que es percebia el 2009, per la qual cosa ara se situa en 633,30€ bruts al mes. Pel que fa a la deducció dels 400 euros per a les rendes amb base imposable inferior a 8.000 euros i amb caràcter progressiu fins a 12.000 euros anuals, es manté, fet que beneficiarà dos milions de persones.

Finalment, Correus i Telègrafs ha decidit augmentar dos cèntims d'euro el franqueig del seu producte més utilitzat, la carta nacional ordinària, de manera que a partir d'ara les trameses dins l'Estat de cartes i targetes postals requeriran un franqueig de 0,34 euros fins a 20 grams i de 0,45 si pesen entre 20 i 50 grams.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ferreret, fa mes de 11 anys
Sou uns pardals assolellats. El salari mínim millora 9 euros. Amb aquest increment no tenim ni per anar al futbol del Atlètic Balears, el que millor preu fa a les classes populars.
I què és el que milloren les pensions ?
Sabeu que els ciutadans balears som els que més aportam i menys cobram .
No manipuleu la informació, perquè aquest any he seguit la vostra informació espanyolista i quan les pensions de les Balears han baixat en relació a les de l'Estat mai n'heu fet menció.
Valoració:5menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 11 anys
Aquesta pujada de la llum de Gesa-Endesa deu esser per pagar el pis del Sr.Matas a Madrid.O no Sr.Reus?
Valoració:3menosmas
Per Mateu, fa mes de 11 anys
LA llum. Ja vos ho he dit quaranta vegades. UN llum és un aparell per fer llum. Quan es parla del fenomen físic és femení.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris