nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Almunia assegura que l'economia europea «ja no està en caiguda lliure»

128690

Joaquín Almunia.

OLIVIER HOSLET

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, ha assegurat avui que l'economia europea «ja no està en caiguda lliure», ja que la sensació de vertigen experimentada des del 2008 fins al mes de març passat «s'ha acabat».

Durant la seva intervenció en el Fòrum Europa, Almunia ha considerat això una cosa «extraordinàriament positiva», amb independència de si s'ha superat o no tècnicament la recessió, tot i que hi continua havent molta incertesa.

Segons la seva opinió, bona part d'aquesta millora es deu a les mesures d'estímul que algun dia caldrà retirar, tot i que ha indicat que encara no ha arribat el moment de fer-ho, ja que el Banc Central Europeu, que és la institució que ha de decidir quan es retiren, no té urgències.

A més, en aquest sentit, ha recordat que les expectatives d'inflació a Europa estan ancorades i que els riscos de deflació que van arribar a observar-se en algun moment ja han desaparegut, ja que els preus estaran, segons algunes previsions, en taxes positives i per sota del 2% el 2010.

D'altra banda, Almunia ha destacat la importància de resoldre els problemes estructurals que ja tenia Europa abans que esclatés la crisi, ja que hi ha problemes «molt seriosos» a afrontar i que poden suposar que Europa registri creixements inferiors en el futur si no se solucionen.

El comissari europeu s'ha referit també a l'envelliment de la població, al problema de l'ocupació i als nivells d'endeutament públic i privat, que són ara «bastant més elevats» dels que ja hi havia abans de la crisi i que ja semblaven alts.

En aquest sentit, ha recordat que Espanya ha de reduir el dèficit al 3% el 2012, tot i que ha assenyalat que la CE revisarà les recomanacions el desembre perquè ben bé 20 països tindran un dèficit excessiu i perquè caldrà afegir les noves previsions de la Comissió.

«A partir d'aquí, decidirem si les recomanacions en orientació de la política fiscal, en consolidació i en terminis s'han de mantenir o ajustar», ha assegurat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris