algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

L'atur continuarà en augment a Espanya almenys durant 2010

El percentatge d'atur en acabar-ne 2010 serà del 19,8 per cent, davant el 18,1 per cent el juny passat i doblarà la mitjana de l'OCDE

L'atur seguirà en augment a Espanya almenys durant l'any pròxim com en el conjunt de l'OCDE, però a un ritme inferior al que ho ha fet fins ara, al contrari del que succeirà en altres grans països europeus com Alemanya, França o Itàlia on l'increment de la desocupació s'agreujarà.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe anual de "Perspectives de l'Ocupació" publicades avui per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que calcula que el percentatge d'atur a Espanya en acabar-ne 2010 serà del 19,8 per cent, davant el 18,1 per cent el juny passat.

Amb aquest nivell de desocupació, Espanya doblarà la mitjana de l'OCDE, que en el quart trimestre de 2010 se situarà en el 9,9 per cent comparat amb el 8,3 per cent el passat mes de juny.

Els autors de l'informe assenyalen que el nombre d'aturats a Espanya des de l'inici de la crisi el 2007 ha augmentat en 2,213 milions de persones, i que en acabar el pròxim exercici l'increment acumulat s'elevarà a 2,706 milions.

La ralentització del ritme de destrucció d'ocupació en els pròxims mesos serà una tònica comuna en països com Espanya, els Estats Units, Irlanda o el Japó, mentre que la cadència de pèrdues de llocs de treball s'accelerarà en altres com Alemanya, França i Itàlia.

Al final, en els 30 Estats membres de l'OCDE quan acabi l'any pròxim l'atur s'haurà vist incrementat amb 25,487 milions de persones més, dels quals 14,936 van passar a formar part d'aquest grup el juny passat.

Els autors de l'estudi estimen que els plans governamentals contra la crisi evitaran el 2010 un augment suplementari de l'atur, un efecte que ha estat particularment elevat a Japó (entre 1,3 i dos punts de percentatge de desocupació), Austràlia (d'1,4 a 1,9 punts) i a Estats Units (d'1 a 1,8 punts).

L'impacte es considera "bastant moderat" al Canadà i Espanya, país del qual l'OCDE va comentar el pla d'ocupació municipal, que ha impedit que acabassin en l'atur entre 350.000 i 400.000 persones més.

Això significa que sense aquest pla d'estímul el nivell de desocupació espanyola podrien ser al voltant d'1,5 punts percentuals més.

"Els paquets fiscals han evitat que la situació sigui pitjor", ha comentat en conferència de premsa el secretari general de l'OCDE, Angel Gurría, però ha puntualitzat que a molts països aquests plans no havien estat "prou selectius" per centrar-se en la creació d'ocupació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris