nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Balears sortirà de la crisi abans que l'Estat

L'economia de les Illes, estimulada per la sortida de la recessió dels països europeus, veurà una recuperació més rapida que l'espanyola

38916

Almunia, comissari d'Afers Econòmics de la UE.

OLIVIER HOSLET

Espanya serà l'únic gran estat de la Unió Europea que no sortirà de la recessió el 2009, any en què registrarà una contracció econòmica del 3,7% a causa de "la correcció estructural dels desequilibris interns i externs acumulats en els darrers 10 anys, com el deute de les llars, la crisi del sector de la construcció i l'elevat atur, a més de l'impacte de la crisi financera." Així ho destaquen les previsions econòmiques publicades ahir per la Comissió Europea. Això no obstant, sembla ser que les Balears no seguirien la tendència de la resta de l'Estat i podrien avançar la seva la recuperació per la importància del turisme en l'economia illenca. Per part seva, el director general d'Economia del Govern de les Illes Balears, Andreu Sansó, manifestà que "si bé és cert que Espanya té més dificultat per sortir de l'actual situació econòmica que la no resta de països d'Europa, les Balears estan més lligades a les economies europees, especialment dels principals mercats emissors de turistes, com són Alemanya i Gran Bretanya". "Per aquest motiu, l'economia balear podria no estar en una situació tan complicada com l'estatal", explicà Sansó, que, tot i això, emfatitzà que "amb vista al 2010 les previsions són dolentes i tindrem taxes negatives, encara que potser una mica millors que no a la resta de l'Estat".
El degà del Col·legi d'Economistes de les Balears, Esteve Bardolet, també explicà que "ja fa dies que diversos organismes i institucions parlen de la sortida tardana de l'Estat de la recessió, fet que es podria explicar pel fet que el sector de la construcció és un dels més afectats". En aquest sentit, Bardolet asseverà que "tot i que la construcció és important, només conforma un 10% del nostre PIB, mentre que el turisme en suposa un 50%". "D'aquesta manera, si el turisme es manté i es va recuperant, això suposa una certa assegurança per tal de mantenir els nostres nivells del Preu Interior Brut", va sentenciar Bardolet.
Això no obstant, el degà del Col·legi d'Economistes manifestà "la duresa de l'hivern que ens espera, sense turisme ni construcció". I és que, segons Esteve Bardolet, l'economia de les Balears té un component diferenciat de la resta de l'Estat: l'estacionalitat que comporta el turisme, de manera la temporada baixa "també serà difícil", econòmicament parlant. Així mateix, l'elevat nombre d'atur entre els segments més joves de la població "és un altre element a tenir en compte, tant a les Illes Balears com a la resta de l'Estat espanyol", apuntà Bardolet.
"En el cas d'Espanya, el perfil que tenim és el d'una recessió menys profunda que la mitjana, però més prolongada que no a la UE", va explicar el comissari d'Afer Econòmics, Joaquín Almunia. "Consideram que Espanya encara tindrà xifres negatives a final d'any, però de mitjana la contracció és menor que la de l'Eurozona", va subratllar. En aquest sentit, assenyalà que aquest perfil de recessió específic de l'Estat espanyol s'ha traduït, a més a més, en "un augment de la desocupació molt més gran que la mitjana i una destrucció de llocs de feina també major que no la de la zona euro o que la mitjana de tot Europa".•

Zapatero reivindica el paper de l'Estat per impulsar l'economia

PALMA El cap de l'Executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va reivindicar ahir el paper de l'Estat espanyol per impulsar el creixement després de la crisi i garantir-ne la cohesió social, "bé públic inestimable" que només es pot preservar des del públic, mentre que "el mercat hi és per a una altra cosa". Convidat pel president rus, Dmitri Medvédev, Zapatero va defensar aquest plantejament en la conferència internacional L'Estat modern i la seguretat global.
En el seu discurs, el president central va assegurar que no és cap "estatista", però es va mostrar convençut que, "amb fractures socials, la crisi seria molt més greu". "I d'aquí que l'Estat hagi de comprometre recursos públics davant situacions de desocupació i de dificultat econòmica", va recalcar.
Segons la seva opinió, la crisi ha manifestat que "la recuperació no la podem confiar només a la inversió privada i als mercats" i que és el moment de reivindicar el paper del "Estat social", després de dècades d'una ideologia de recel davant tot el que és públic. Rodríguez Zapatero va destacar la importància de la pròxima cimera del G20 de Pittsburg (Estatas Units) i es va mostrar confiant perquè s'aprovi "una carta de l'economia sostenible" que sigui capaç d'establi les bases del nou creixement econòmic.•

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per nothocreusnitu, fa mes de 11 anys
Sí, el 200.000 immigrants (censats) que hi ha a Balears ens donaran ajuda.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris