algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

ZP es planteja apujar l'IVA, el tabac i l'alcohol...i pacta mantenir el sou dels funcionaris amb els sindicats

El president Rodríguez Zapatero anuncià ahir que la reforma fiscal pot incloure un increment dels impostos indirectes

El president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, obrí ahir la porta a la pujada dels impostos indirectes, entre els quals es troben l'Impost al Valor Afegit (IVA) i els que graven els hidrocarburs, l'alcohol i el tabac. Aquest increment s'afegiria al ja anunciat sobre les rendes del capital i a la revisió de la deducció dels 400 euros en l'Impost a la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF). El cap de l'Executiu es referí a l'increment impositiu en la roda de premsa que va oferir a l'illa italiana de La Maddalena (Sardenya) amb el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, en la cimera bilateral. En la seva intervenció davant el Congrés de dimecres, ZP no concretà els impostos que té previst apujar el Govern i ahir tampoc no ho féu, però esmentà expressament els impostos indirectes com una de les figures que podrien ser objecte de modificació.

Fonts de l'Executiu insistiren que el Govern no pot fer públiques les reformes abans de parlar amb els grups parlamentaris, ja que les pujades d'impostos s'inclouran en el projecte de llei de Pressuposts Generals per al 2010. El que sí deixaren clar des del Govern és que no s'accepten ni els plantejaments del PP, contrari a tot increment impositiu, ni els que defensa EU, que aposta per un creixement generalitzat dels impostos per a les rendes més altes.

"No n'hi ha prou amb imposts"

D'altra banda, el secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Àngel Gurría, considerà que cap país no pot sortir de la crisi únicament amb pujades d'impostos o només reduint la despesa pública. El mandatari de l'OCDE apuntà que Espanya "fa el mateix que els altres països", que cerquen més ingressos, menys despeses i més deute per "sortir del forat durant un o dos anys més i després consolidar el tema fiscal perquè el deute sigui digerible".

El Govern es comprometé ahir amb els sindicats a mantenir el poder adquisitiu dels funcionaris i el personal laboral contractat i a desenvolupar l'Estatut bàsic de la funció pública en la primera reunió formal per reprendre el diàleg social. Així ho confirmà la secretària d'Estat per a la Funció Pública, Carmen Gomis, després de valorar que la trobada entre el Govern, representat per la vicepresidenta Maria Teresa Fernández de la Vega, i els dirigents dels sindicats majoritaris de la Funció Pública, UGT, CCOO i CSI-CSIF, havia transcorregut en un ambient "cordial i constructiu".

En els mateixos termes es pronunciaren els representants d'UGT i CCOO, Julio Lacuerda i Enrique Fossoul, i el president del sindicat CSIF, Domingo Fernández, que indicaren que la reunió fou "positiva". Lacuerda explicà que en el terreny salarial el Govern "no ha dit per on poden anar els trets", però sí que s'ha anunciat que "no té la menor intenció que els empleats públics perdin poder adquisitiu en els tres pròxims períodes pressupostaris". No obstant això, indicà que la vicepresidenta primera sí els va reclamar "contenció salarial". Així mateix, els dirigents sindicals insistiren que en aquest encontre "no s'ha discutit" l'oferta dels sindicats entorn de la pujada de l'1% del salari dels funcionaris per al 2010 ni increments segons l'IPC en els dos anys següents.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per llest, fa mes de 11 anys
¿Que no havien de pagar més els que més guanyen? Els carburants els consumim tothom, l'alcohol, en més o menys mesura, també, i el tabac no és únicament pels benestants...
ZP abans de dir alguna cosa estudia-la primer amb els teus ministres, assessors, etc.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris