lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Els beneficis de les empreses situen la Xina davant els EUA

Segons revela un estudi elaborat per la Confederació Empresarial de la Xina, les 500 grans entitats del país generen més guanys que les nord-americanes. La gran multinacional asiàtica de la comunicació Unicom entra en el mercat espanyol amb una aportació del 0,8% del capital de Telefónica

La Xina puja graons en la cursa per situar-se al capdavant de l'economia global. Les 500 empreses xineses més grans van registrar majors beneficis que les 500 primeres firmes nord-americanes el primer semestre de l'any, segons va publicar ahir el diari oficial China Daily. El rotatiu es va fer ressò d'un estudi elaborat per la Confederació Empresarial i l'Associació de directors d'empreses que assegura que els beneficis nets del mig miler de companyies asiàtiques van assolir els 170.600 milions de dòlars (119.620 milions d'euros). Aquesta xifra supera àmpliament els guanys de 98.900 milions de dòlars (69.350 milions d'euros) produïts per les 500 majors empreses dels Estats Units entre el gener i el juny del 2009.

Tanmateix, la crisi financera i econòmica global es va deixar sentir en ambdós costats de l'oceà Pacífic, ja que els resultats de les entitats d'ambdós països van empitjorar encara que no amb la mateixa intensitat. Els "pesos pesants" xinesos varen obtenir uns profits un 12,4 per cent inferiors respecte del primer semestre del 2008, però els guanys de la part nord-americana es varen desplomar fins un 84,7 per cent. Segons va reconèixer la revista econòmica Fortune, es tracta del pitjor enfonsament de resultats empresarials dels darrers 55 anys. Per Wang Jiming, vicepresident de la confederació, les dades mostren que les companyies xineses presentaven menys vulnerabilitat davant dels vaivens originats per la crisi. No obstant això, va recordar que el fet d'haver registrat resultats més bons ara no significa que les firmes asiàtiques hagin millorat en competitivitat.

Enllaç empresarial

D'altra banda, Telefónica i Unicom varen firmar ahir una àmplia aliança estratègica i un intercanvi accionarial mitjançant el qual l'operadora xinesa s'incorpora al capital de Telefónica amb una participació aproximada de fins i tot el 0,89 per cent, mentre que l'empresa que dirigeix César Alierta eleva la seva presència a Unicom d'un 5,38 per cent a més d'un 8 per cent. El pacte accionarial acordat per aquestes dues entitats estableix que cadascuna invertirà l'equivalent a 1.000 milions de dòlars americans en la compra d'accions de l'altra. D'aquesta manera, ambdues empreses accedeixen conjuntament a prop de 550 milions de clients, la qual cosa suposa al voltant del 10% de la població mundial. Sigui com sigui, els xinesos han entrat a l'Estat espanyol de la mà de la seva primera multinacional.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris