nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

La construcció, pendent de la inversió pública

La fi de les obres del Fons estatal d'inversió local i l'espera d'una sèrie de projectes de gran envergadura creen una situació d'incertesa amb vista a la propera tardor en un dels sectors més afectats per l'actual situació econòmica

La tardor suposa una gran incògnita per a les empreses de construcció, amb les actuacions del Fons estatal d'inversió local a punt d'acabar, amb una sèrie de projectes públics de gran envergadura pendents de concretar, amb la inversió privada estancada i a l'espera de la resposta financera de la banca. Aquest és el panorama amb el qual s'enfronta un dels sectors més afectats per l'actual situació de crisi econòmica i que, Balears, com la resta de l'Estat, tampoc no ha aconseguit defugir-ne. Tal com explicà el president de l'Associació de Constructors de les Balears, Manuel Gómez, "ara per ara hem de confiar que es posin en marxa una sèrie de projectes públics, com també en la resposta financera de la banca, ja que, si no, la tardor serà molt difícil de passar per al nostre sector".

Així mateix, Gómez lamentà l'estancament de la inversió privada, de manera que en el primer semestre de 2009 l'edificació residencial en el conjunt de les Balears ha caigut un 53,74%, situant-se en 297.965.098 euros, mentre que la no residencial ho ha fet en un 19,93% i s'ha situat en 154.573.698 euros. "Per primera vegada en prop de 40 anys, a les Balears la inversió pública iguala o supera la privada", remarcà Gómez, qui afegí que "en aquests moments hem de confiar en l'Administració pública".

Inversió autonòmica

Malgrat tot, Balears és una de les comunitats que més ha reduït la inversió pública durant el primer semestre de l'any, en comparació amb el mateix període de l'exercici passat. D'aquesta manera, les comunitats en el seu conjunt han licitat obres per valor de poc més de 6 milions d'euros durant el primer semestre d'enguany, xifra que suposa un descens de quasi el 21% respecte dels mateixos mesos de l'any passat. En el cas concret de les Balears, aquesta xifra és de 38 milions d'euros, un 48% menys que el primer semestre del 2008.

Així, des de l'Associació de Constructors de Balears estan a l'espera de la licitació de les actuacions dels convenis de carreteres, a més de l'execució d'aquells ja atorgats, però que duen retards en els terminis. Així mateix, des d'aquest col·lectiu, lamenten que "el Govern trobi dificultats per tal d'iniciar gran part dels habitatges de protecció oficial programats" i que "les inversions inicials de la Platja de Palma no acaben d'arrancar i la resta de la remodelació està enlaire". A més, aquesta incertesa que ara per ara centra les expectativa del sector de la construcció a les Illes l'acaba de completar l'espera del sector turístic perquè el Parlament aprovi el decret Nadal, com també l'execució, encara pendent, del pla Renove. Gómez és contundent: "S'han de posar en marxa aquestes obres".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris