algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

S'intueixen brots verds a la zona euro, però no a l'Estat espanyol

L'entitat millora la previsió de creixement econòmic per a l'eurozona en tres dècimes, però n'exclou l'Estat

Aparentment, uns petits brots verds es comencen a entreveure a l'horitzó econòmic. Ara bé, l'Estat espanyol no està inclòs en aquesta perspectiva. Aquesta és la conclusió feta pública ahir per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). De fet, l'entitat millorà en nou dècimes la seva previsió de creixement per a l'eurozona el 2009. A més a més, preveu una contracció del PIB de la zona euro del 3,9%, quan l'anterior estimació se situava en un negatiu -4,8%. Però vet aquí que aquest panorama tan optimista no està vinculat a l'economia espanyola, tal com l'OCDE s'encarregà de matisar.

I és que la crisi serà més llarga a l'Estat espanyol que a altres llocs de la zona euro, ja que, entre altres coses, el mercat de l'habitatge es troba en una situació pitjor. Així ho assenyalà ahir l'economista cap de l'OCDE, Jorgen Elmeskov: "Espanya serà un dels països on l'ajust serà més llarg". L'economista en cap advertí que en aquesta revisió intermèdia no s'inclouen previsions desglossades per a l'Estat, sinó que només dels països del G7, de la Unió Europea (UE) i de la zona euro, per a la qual s'augura enguany una reducció del Producte Interior Brut (PIB) del 3,9% (en lloc de la primera estimació del 4,8%). En l'estudi semestral de començament de l'estiu, l'OCDE aventurava que l'economia espanyola cauria engunay un 4,2% (una xifra que no es revisarà fins a novembre), mentre que el Govern preveia que el descens es limitaria al 3,6%.

Previsió del Banc Europeu

Per altra banda, el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean Claude Trichet, també va considerar que els darrers signes d'estabilització permeten donar per acabat el període de "contracció significativa" de l'economia. Així, Trichet va qualificar "d'apropiat" el nivell actual dels tipus d'interès i anuncià que els economistes de la institució han millorat les seves previsions per a l'economia de la zona euro tant per a enguany com per al 2010.
En concret, els nous càlculs del BCE auguren una contracció del PIB de l'eurozona d'entre el 4,4% i el 3,8% el 2009, mentre que l'any que ve l'activitat econòmica del bloc de l'euro podria oscil·lar entre una contracció del 0,5% i un creixement del 0,9%.

Salgado, optimista

Així mateix, la vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, al·ludí al futur de la deducció dels 400 euros. Després d'esmentar la "porta oberta" divendres passat pel Govern per a la seva desaparició, Salgado incidí que aquesta mesura es va posar en pràctica en un context d'elevats tipus hipotecaris i d'inflació alta que ja no es produeix, de manera que la qüestió és ara que aquesta devolució als contribuents "tingui una millor utilització".

Corbacho creu que la desocupació creixerà

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, reiterà ahir que l'atur "continuarà creixent" en els pròxims mesos després que l'agost es trencàs una ratxa de tres mesos consecutius de caiguda de la desocupació. Segons Corbacho, els mesos de tardor han registrat històricament pujades de l'atur. "No cal pensar que aquest trimestre serà diferent", afirmà ahir. Malgrat això, Corbacho assegurà que el Govern preveu que aquest trimestre "no tindrà la duresa" del mateix trimestre de l'any passat. El ministre reconegué així que s'ha donat certa imatge de "descoordinació" en el tema de l'ajuda de 420 euros als aturats.

Així mateix, Corbacho apuntà que la dada de l'atur d'agost, que suposa gairebé 85.000 desocupats més, no és bona. Tot i així, igualment comentà que és "semblant" al que s'esperava en un context de crisi. El ministre defensà la bona salut de la Seguretat Social, que enguany registrarà un superàvit d'entre 3.000 i 5.000 milions d'euros. Corbacho, entre altres coses, demanà als grups parlamentaris "més rapidesa" per tramitar el canvi en l'ajuda dels 420 euros. Una mesura que, segons indicà, ahir s'havia reconegut a 12.000 persones. Segons el ministre, serà necessari "fer un ajust en la despesa no productiva".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris