algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'atur s'enfila amb 2.773 parats més durant el mes d'agost

El nombre d'aturats a les Illes es va situar en 66.796, un 4,33 per cent més que el juliol i 23.256 més que ara fa un any. Balears és la segona comunitat on més va créixer la desocupació de l'Estat

Les Illes Balears van registrar l'agost una pujada de l'atur del 4,33 per cent respecte al mes juliol, per la qual cosa se situen com la segona comunitat autònoma on més va créixer la desocupació, només per darrere de Catalunya (4,68%). En total, el nombre d'aturats registrats a les oficines d'ocupació de les Illes fou de 66.796 persones, segons les dades que ahir féu públic el Ministeri de Treball i Immigració. Pel que fa a l'agost de l'any passat, el nombre de parats s'incrementà a Balears en 23.256, la qual cosa representa una pujada de l'atur del 53,41 per cent i es trenca així la tendència de descensos de l'atur que es registrava a les Illes en els darrers quatre mesos. L'agost l'atur augmentà a totes les Illes: Mallorca (4,5%), Menorca (5,3%), Eivissa (2%) i Formentera (7,3%) i el mensual també pujà en tots els sectors excepte en l'agrícola, en el qual caigué un 1,5 per cent, encara que s'incrementà més en la construcció (7,7%), indústria (3,4%), serveis (3,2%) i en el col·lectiu sense ocupació anterior (1,4%) integrat majoritàriament per dones i joves.

Dades

Per sexes, els homes aglutinaren el 57,2 per cent del total de persones en situació de desocupació, amb 38.215, davant les 28.581 dones (42,8%). Per edats, un 13,2 per cent tenia menys de 25 anys, 8.803 aturats. La desocupació entre els treballadors estrangers s'incrementà un 3,25 per cent respecte al mes anterior, fins a un total de 17.201, dels quals 11.974 eren de països extracomunitaris i 5.227 procedien de la Unió Europea. En termes interanuals, l'atur entre estrangers s'elevà un 60,85 per cent, amb 6.507 de nous parats respecte al mes d'agost de 2008.

Per nacionalitats, el 74,2 per cent dels aturats registrats l'agost en les oficines d'ocupació de les Illes eren espanyols, el 7,8 per cent estrangers procedents de la Unió Europea i el 17,9 per cent restant, extracomuntaris.
Pel que fa l'afiliació a la Seguretat Social, l'agost fou de 472.605 altes, la qual cosa suposa un descens respecte al mes de juliol, de 3.182 (-0,67%) afiliada. En termes interanuals es van comptabilitzar 32.207 afiliacions menys a les Illes (-6,38%), encara que la caiguda interanual d'afiliació tendeix a reduir-se. Del total d'afiliats l'agost a les Illes, 370.705 pertanyien al règim general, 86.551 eren treballadors autònoms, 9.953 al règim de la Llar i 2.657 al sector del Mar. Quant a la contractació registrada l'agost, les xifres tampoc no són positives. Es produïren 20.086 nous contractes, un 41,9% menys que el juliol i un 13,6% menys que l'agost de l'any passat.

Antich, Barceló i Estaràs

El president del Govern, Francesc Antich, afirmà ahir que "ens haurem d'arromangar tots" per fer front l'any que ve a la difícil situació econòmica, destacant, tanmateix, que la pujada de l'agost respecte al juliol és proporcionalment inferior a la del mateix mes de 2008. Antich, en paraules recollides per l'Agència Efe, apuntà que el 50 per cent dels aturats registrats l'agost correspon a la construcció, per la qual cosa comentà que "seran benvinguts" tots els projectes que donin treball a aquesta àrea. En aquest sentit, la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, afirmà ahir que la situació de la desocupació a Balears s'està "estabilitzant", encara que matisà que les dades de la desocupació continuen sent "negatives" i que "estam en un context de crisi que encara no hem superat".

Barceló destacà que, per quart mes consecutiu, la desocupació i l'afiliació tenen un "millor comportament" si el comparam amb els mateixos mesos de 2008, A més, precisà que, mentre l'atur del mes passat a les Illes pujà un 4,3% respecte al juliol, en el 2008, aquesta pujada intermensual fou del 9. Així, la consellera llançà un missatge de prudència ja que "no hem vençut la crisi, encara que esperam poder fer-ho", i afegí que "estam fent petits passos per poder superar-la. El camí és de pujada, llarg, però de pujada", puntualitzà Barceló. Des de l'oposició, l'eurodiputada i presidenta del PP Balear, Rosa Estaràs, assegurà que les dades de la desocupació d'agost suposen una situació "inexplicable", que revela la "manifesta incompetència" tant de l'Executiu central com de l'autonòmic. Així ho exposà en declaracions a Europa Press després d'acudir al comitè executiu estatal del PP dut a terme a Madrid. Estaràs afegí que l'increment d'impostos anunciat per l'Executiu central crea "més incertesa".

ZP rectifica i amplia l'ajut dels 420 € als aturats sense prestació des de l'1 de gener

El Govern central finalment acceptà les demandes dels sindicats i de l'esquerra parlamentària i ampliarà la prestació de 420 euros als aturats que s'han quedat sense cobertura des de l'1 de gener, i no l'1 d'agost com estava previst, després de l'acord al qual arribà ahir el PSOE amb amb IU-ICV, ERC, BNG i Nafarroa Bai. Així ho confirmà el portaveu socialista en el Congrés, José Antonio Alonso, qui destacà que l'acord també té el suport de CiU, el PNB i CC. L'acord també suprimeix la condició que la taxa de desocupació estigui per damunt del 17% per prorrogar l'ajut. L'ampliació permetrà que entre 250.000 i 300.000 persones puguin sumar-se a les 340.000 que era previst que es poguessin beneficiar dels 420€. Així mateix, suposarà una inversió total de 1.340 milions d'euros, 700 milions més que els 640 anunciats.

Amb relació a les Balears, la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, no volgué fer una estimació del nombre de persones que podran beneficiar-se de la prestació, si bé avançà que difícilment arribarà al 70% dels desocupats sense prestació, entre d'altres coses perquè, segons indicà, un 25% dels aturats de les Illes són persones que no han treballat en els dos darrers anys. L'ajuda fou aprovada pel Consell de Ministres el 13 d'agost i va dirigida als aturats que havien esgotat els subsidis i amb rendes inferiors al 75% del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Des de l'entrada en vigor, ha rebut crítiques per beneficiar només aquells s'havien quedat sense cobertura des de l'1 d'agost. Amb la rectificació de ZP, els ajuts podran arribar als aturats sense prestació des de l'1 de gener d'enguany a partir de principi de novembre, quan s'espera que es pugui tramitar la reforma del decret llei.

Des del PP, Mariano Rajoy dubtà ahir que l'ampliació de l'ajuda sigui "definitiva", a causa de la "improvisació" amb què actua el Govern central. En aquest sentit, Rajoy qualificà l'Executiu de ZP de "màquina de generar incertesa" i recordà que fa només un dia el Govern "deia el contrari" quan només acceptava una ampliació fins a l'1 de juny.
Entre els partits que donen suport a la mesura, el portaveu d'ERC, Joan Ridao presumí d'haver "arrencat" al PSOE l'ampliació, si bé desvinculà l'acord de la negociació sobre els Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) per a 2010. En aquest sentit, el portaveu d'ICV, Joan Herrera, lloà que el PSOE hagi "rectificat en tota regla" i l'animà a pactar els PGE per a 2010 també amb les forces de l'esquerra. Des dels sindicats es valorà de manera positiva l'acord que recull la petició que feren dilluns a Corbacho en una reunió. No obstant això, CCOO insistí que els ajuts temporals a aturats haurien de ser considerats un dret subjectiu, mentre el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, subratllà que es tracta d'un "acord per a la justícia social" que és una manera, "diferent i solidària", d'abordar la crisi.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ote, fa mes de 11 anys
Amb aquestes dades ja veurem quin hivern més fred ens espera...
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris