nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Barceló avisa: els 420€ són cosa de Madrid

Partits i sindicats creuen insuficient l'ampliació dels ajuts per als aturats sense prestació a l'1 de juny d'enguany

La consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, manifestà ahir que "correspon" a l'Estat pagar l'ajuda anunciada de 420 euros mensuals als aturats que hagin esgotat la prestació per desocupació, segons anuncià, perquè és "qui ha tingut la iniciativa". Després del joc de mans que féu el Govern de Zapatero amb els ajuts per la compra d'automòbils, anunciant primer una ajuda de 2.000 euros, dels quals 500 hagueren de ser posats per les comunitats autònomes, la consellera Barceló s'avançà ahir a futurs esdeveniments i assegurà que les comunitats autònomes "ja participen econòmicament en aquest programa" amb l'aportació de la informació, atenent les peticions i realitzant el programa d'inserció d'aquestes persones, la qual cosa suposa, segons la consellera, "un esforç econòmic també important".

La titular de Treball insistí en la "importància" de mantenir la "coresponsabilitat" entre l'Estat i les comunitats, de manera que el Govern central aporti el "pagament", mentre que les autonomies treballarien en la tramitació, l'atenció, la formació i la inserció. Barceló assenyalà que "s'ha de tancar aquest acord, que és amb l'Estat, i que són aportacions estrictament de l'Estat perquè són prestacions d'atur extraordinàries".

Des de l'1 de juny

Una altra de les controvèrsies que envolten aquest pla és el temps de prestació d'aquest ajut. Després que dilluns vespre l'Executiu de ZP anunciàs als sindicats la intenció d'ampliar la cobertura a tots aquells que haguessin quedat sense atur des de l'1 de juny de 2009, UGT i CCOO coincidiren a destacar aquesta proposta com a insuficient i en reclamaren la universalització.

D'altra banda, la resta de partits amb representació al Congrés qualificaren que l'ajut era insuficient, si bé diferiren pel que fa a la seva amplitud. Així, el PP anuncià ahir que no s'oposarà "a cap mesura que pugui beneficiar les persones víctimes de l'atur", segons digué Esteban González Pons, vicesecretari de comunicació del PP. Des de les files de CiU, el diputat Carles Campuzano apuntà la necessitat d'ampliar aquest ajut a les persones sense prestació des de l'1 de gener d'enguany. En una línia semblant es manifestaren tant Esquerra Unida com Esquerra Republicana de Catalunya, les quals anunciaren ahir que la norma en qüestió sigui tramitada com a projecte de llei i no com a decret llei per garantir una "ampliació substancial" de la cobertura de les ajudes.

En qualsevol cas, tot apunta que els socialistes juguen amb la idea que les forces minoritàries d'esquerra a la Cambra Baixa (ERC, IU-ICV, BNG i Nafarroa Bai) tindrien difícil justificar la derogació d'un decret llei que estableix ajudes a aturats de llarga durada i sense subsidi. El projecte de ZP tindria així via lliure per a la seva aprovació o no el pròxim dia 17 de setembre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris