nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Adéu a la pitjor temporada

Ahir acabà l'agost i alhora ho féu el gruix d'una “mala” campanya turística. La caiguda ha estat del 10% respecte del 2008, però les perspectives per al setembre són encara més dolentes

110122

Ahir, darrer dia de l'agost acabà el gruix de la temporada turística.

ULTIMA HORA

El pessimisme envolta el sector hoteler de les Illes Balears. De fet, les dades no conviden a l'optimisme.
Ahir, darrer dia de l'agost, acabà el gruix de la temporada turística i els establiments de Mallorca l'han tancada amb resultats pitjors que els de l'any passat. Aquest mes han registrat una ocupació aproximada del 85%. La xifra és bona i més si es compara amb altres destinacions turístiques, com ara les Canàries. Tot i això, un 85% representa una caiguda d'uns 10 punts percentuals respecte del 2008. "Nosaltres estàvem acostumats al ple total d'altres anys -explica Immaculada Benito, gerent de l'Associació de Cadenes Hoteleres (ACH)-, però hem caigut per agost, que sol ser el millor mes". D'altra banda, el juliol també registrà un pitjor comportament turístic "sobretot per part del mercat birtànic", com comenta Immaculada Benito.

Cauen els britànics

Una anàlisi similar és la que efectuà Antoni Horrach, president de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM): "Els mercats espanyol i britànic no han estat bons. Palmanova i Magaluf, on es concentren els anglesos, ho noten". De fet, la davallada del turisme se situa entre el 10 i el 20%. Ara bé, també és cert que els càlculs de FEHM per aquest agost vaticinaven un 30 per cent menys de viatgers i finalment no ha estat així, per la qual cosa Horrach no es considera tan insatisfet. Les perspectives se centren ara en el setembre, però no és raonable pensar que un sol mes arreglarà el forat. Algunes veus han apuntat que les reserves per al setembre han caigut un 30% en comparació amb el 2008. Immaculada Benito confirma les escasses expectatives que tenen d'aquest setembre i matisa: "És cert que fins fa 15 dies vèiem les coses amb pessimisme, però el booking s'ha començat a moure darrerament". Horrach, per part seva, comentà: "Hi ha poques reserves. Els turistes només s'estan animant amb descomptes del 30%". No obstant això, ambdós especifiquen que la davallada es registrarà amb més intensitat a algunes zones de l'Illa i no en sentit general.

A l'hivern, tancats

I a partir d'aquí? Benito fa un sospir i diu: "No és que l'hivern hagi de ser dur, és que serà molt i molt dur". Aquesta és una dvertència pessimista que es plasmarà ja aquest setembre, quan els hotels que solien quedar oberts per més temps comencin a haver de tancar les portes. De fet, encara és incert el nombre d'establiments que funcionaran els mesos de fred.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per cremantdièsel, fa mes de 11 anys
L'única excusa que posa la gent per a defensar el turisme és tota la gent que hi fa feina. Fa seixanta anys no era així, i malgrat érem una terra pobre, la gent vivia feliç i feia feina d'altres coses... per què ara no? La diatriba és senzilla: pagesos pobres feliços o pròspers i vivint sense viure. Bernadet, deixa d'excusar-te en la gent que viu gràcies al turisme. Turisme= degradació. El que dius no és excusa per a refrendar un sistema econòmic que no se sustenta en res més que en què ho seguim fent perquè no queda més remei. Hi ha una altra mallorca possible, una mallorca sostenible, solidària, de ciutadans vertaders i no de veïns molests, d'un paisatge autèntic i no de platges estibades i brutes.
Valoració:1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Parex que ha començad el turisme "cutre", per definir-lo de qualque manera, o sigui que a partir de 2009 fins a 2018 el turisme serà "cutre"
Si definim el turisme per dècadas se li pot posar un adjectiu:
1949: turisme selecte, artistas i gent "guapa"
1959: turisme de obrers qualificads, però educads
1969: turisme "passota", "hippies"
1979 : turisme de "yuppies"
1989: turisme xerec, no trob adjectiu (de gateras, "hooligans")
1999: turisme pitjor que el de la anterior dècada, però no trob adjectiu
2009: turisme "cutre", lo que vol dir que el turisme se ha de reduir i fer desaparexer fins i tot el 90% de las plaças hoteleras.
Valoració:-2menosmas
Per Plorau, plorau, ninetes!, fa mes de 11 anys
Aquí, els únics que hi han guanyat són els Hotelers. Els ho venen tot amb el "tot inclòs". El ciutadà normal només li ha tocat recollir la porqueria: prostitució al carrer, baralles entre immigrants, platges brutes i saturades, veïns indesitjables... Si queden pocs hotelers, molt millor!
Valoració:1menosmas
Per Hi ha alternatives al turisme; recuperem l'agricul, fa mes de 11 anys
Que se'n vagin a porgar fum aquestsque han desfigurat Mallorca. No em fan gens de pena i jo també reivindic l'agricultura que volguem o no és la base fonamental de qualsevol economia i gràcies a aquesta després s'han pogut fer hotels i tot plegat. Sacralitzar d'una manera absoluta i absolutista el turisme com el gran manà, en detriment dels altres sectors productius em sembla repugnant. Algun dia, hi hagi crisi o no, la gallineta dels ous d'or s'acabarà; i a llavors què farem??? ho han pensat o s'ho han plantejat aquestes llumeneres de polítics que tenim??? ho han previst???
Valoració:-3menosmas
Per bernadet, fa mes de 11 anys
No pensis en els hotelers, idò. Pensa en els treballadors que fan feina a l'hoteleria.
Valoració:8menosmas
Per mallorca a la pagesia ja! viurem millor, fa mes de 11 anys
Pobrets els hotelers, me fan peneta la petita millonada que guanyaran aquest agost.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris