cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

“Una clatellada més”

Avui entra en vigor la liberalització del sector energètic entre incògnites i polèmica. L'encariment de l'electricitat un 2% ha indignat els consumidors, que carreguen contra Indústria i empreses per opacitat en el procés d'informació

Consumidors, petits empresaris i professionals de l'electricitat. Tots han posat el crit en el cel en conèixer que el Govern central apujarà un 2% el rebut de la llum a partir d'avui, coincidint amb la data de la plena liberalització del mercat elèctric. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Facua-Consumidors en Acció i la Unió de Consumidors (UCE) criticaren, en sengles comunicats, la pujada del preu de la llum per considerar que "és una clatellada més a les economies dels espanyols". El mateix argument que donen les patronals de petits empresaris i autònoms.

L'OCU considera que la pujada del 2% del preu de l'electricitat és "injustificada i desproporcionada" i afectarà les economies, molt deteriorades ja, de les famílies. Facua denuncia que la pujada mitjana de l'electricitat serà més de tres vegades superior als 70 cèntims anunciats pel Ministeri d'Indústria. L'organització calcula que una família amb 4,4 kW de potència i un consum mensual mitjà de 266 quilowatts hora pagarà 2,62 euros més en el segon semestre de l'any. A més, insisteix en considerar que Indústria ha actuat amb "opacitat i secretisme" en dissenyar la nova Tarifa d'Últim Recurs (TUR), de la qual només facilità aquest dilluns, la presumpta pujada percentual calculada en un 2%, i un "incorrecte increment" de 0,7 euros per a un "consumidor tipus", les característiques del qual ni tan sols no va aclarir.

Per part seva, la UCE -que denuncia la falta d'informació relacionada amb el procés de liberalització- insta els consumidors a analitzar les diferents tarifes, per tal d'elegir la que millor s'ajusti a les seves butxaques.
Atès que les companyies no estan fent encara ofertes comercials, la UCE recomana als usuaris que desitgin passar-se al mercat lliure que no emprenguin cap gestió. Això suposarà que demà passaran de manera automàtica a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), l'única controlada per l'Administració i que, en principi, no implica cap risc de pèrdua de servei.

Tanmateix, des de la direcció general de Consum del Govern balear es recomana tot el contrari. "A partir d'ara, que ja coneixem quina és la pujada del consum elèctric fixada pel Ministeri d'Indústria i en tenim aquesta referència, recomanam als consumidors que vagin a cercar preus més barats a les empreses del mercat lliure", diu el seu màxim responsable, Diego González. El director general recordà ahir que els grans consumidors d'electricitat (grans empreses amb una potència mensual contractada de més de 10 kW) seran penalitzats a no sortir al mercat lliure, però no els consumidors domèstics (menys de 10kW de potència contractada).

Evidentment, per cada trimestre que aquests grans consumidors continuen acollits a la TUR, l'empresa els "penalitzarà" amb un increment del 5% sobre la seva factura elèctrica fins a un màxim d'un 20% d'augment en el segon trimestre del 2010. D'altra banda, Jaume Fornés, president de la patronal d'instal·ladors elèctrics Asinem, denunciava ahir que la pujada real del preu de l'energia serà de més d'un 2%, ja que segons explicà "el Govern central encara ha de publicar un nou increment del preu de la potència contractada, perquè aquest 2% només s'aplica al consum realitzat". Així mateix, Fornés denuncià l'opacitat de les companyies que "no estan donant ofertes" i apuntà a cert "pacte entre cavallers" al qual haurien arribat les tres grans elèctriques -Unión Fenosa, Iberdrola i Endesa- per no trepitjar-s'hi clients en els territoris on cadascuna d'elles està millor posicionada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Revoltosa anticapitalista, fa mes de 10 anys
Les mesures contra la crisi van totes contra els pobres perquè els polítics professionals estan venuts al capital.
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris