algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

La televisió de les Balears es tornarà a veure a Catalunya

El president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA), Brauli Duart, ha anunciat aquest divendres que «s'està més a prop que mai» de tancar un acord de reciprocitat perquè IB3 es pugui tornar a veure a Catalunya (es va deixar de veure el 2010).

En la comissió de control de la CCMA al Parlament, ha afirmat que el Govern balear ja s'ha comunicat amb la Generalitat per reactivar la reciprocitat, i que pot ser «cosa de molt pocs dies o setmanes com a molt» que IB3 es pugui tornar a emetre a Catalunya.

«Tan aviat com ens enviïn el senyal, nosaltres el penjarem al nostre múltiplex», ha remarcat Duart, que ha remarcat que els canals de Televisió de Catalunya ja es poden veure a les illes per decisió del Govern balear.

Respecte a la reciprocitat amb el País Valencià, ha dit que la situació és diferent, i ha explicat que la idea de la Generalitat Valenciana és recuperar la seva oferta audiovisual després del tancament fa més d'un any de Canal 9 i, un cop represa, la intenció és «establir una reciprocitat que mai ha existit».

Duart ha remarcat que la Generalitat valenciana té aquesta intenció i que per part de la CCMA «està oberta a col·laborar al màxim» perquè quan torni Canal 9 es pugui veure a Catalunya i els canals de la CCMA a la Comunitat Valenciana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Manel, fa mes de 8 anys

Tinc ganes de veura un'altre voltra IB3, a Calella, el Maresma, Barcelona, Catalunya

Valoració:1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 8 anys

@Xec

En parlar de "català absent" em referesc a tot quant es fa en castellà a IB3 (ràdio i televisió). No hi pot haver un català més xerec que allò fet en espanyol... I, en aquesta imposició del foraster, no hi ha dubte que IB3 guanya -per desgràcia- a la CCMA. Quant a la genuïnitat del català i la qualitat de la llengua, crec que hi ha molta de feina a fer, tant a IB3 com a TV3.


Finalment, respecte de la qüestió política, no hi valen més excuses: les grans mobilitzacions de la societat de les Illes Balears en favor de la llengua ja es varen fer durant el govern del PP i varen demostrar què volia la gent que es prioritzàs. Ara, si els partits que s'han beneficiat d'aquelles lluites no en fan cas, es mereixen un menyspreu tan gran com llur traïció.

Valoració:2menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

@Tomeu

He de fer un parell de comentaris al teu comentari:

1. Malauradament el servei de TV3 a la llengua és molt més cosmètic que real, molt superficial. Sí que dóna prestigi a la idea del català com a llengua viva, i és un fet fonamental. Però, per altra banda, el català de TV3 és de molt més mala qualitat que el d'IB3. Sí, ho llegeixes bé, fins i tot es català més xerec que s'ha sentit a IB3 en s'era Bauzá ha estat més proper al català genuí que el català de TV3, que en bona mesura no passa de castellà amb paraules catalanes.

Bona tard, bona nit (per saludar), totes les construccions referides a parts del dia amb "aquest", i no acabaria mai. En canvi, a IB3 es nota moltíssim que es va establir que cal escoltar la universitat, evitant així la incidència gurús del "català light".

2. Al Principat hi ha una majoria parlamentària totalment favorable (com a mínim són elegits defensant-ho) a la llengua de forma ininterrompuda des que es va reinstaurar el Parlament de Catalunya.

A la CAIB malauradament no arribam a tant, i tenim un problema molt gros: tendim a cremar la gent que lluita com si fossin responsables de tenir menys vots que els partits espanyols.

Per tant, crec que hem de trobar la manera d'ajudar els que volen avançar en matèria lingüística.

Per exemple, veure tots els canals de TVC és una voluntat dels partits autòctons. Però... i la resta del Parlament? Sí que PSIB i Podem diuen defensar la llengua, però si haguessin defensat poder veure tots els canals, ja seria als acords de governabilitat. O sigui que cal trobar la manera de demostrar que la societat no en té prou amb recuperar el que ens va prendre Bauzá (c33 i 3/24), sinó que també volem els altres, encara que costi doblers.

Valoració:0menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

Jo estic d'acord que hem de caminar cap a l'espai comunicatiu nacional. És fonamental, i que hi hagi canals que siguin més nacionals que d'un territori en concret.

Però amb les coses que s'han d'arreglar (quin mal que ens han fet aquests darrers 4 anys, no ho sabem bé i es que van entrar al govern no en tenien prou consciència!), és difícil que es gastin doblers en això, i que els grups (no només MÉS que són els únics que ho volen de sentiment) de la majoria prioritzin l'acció política en aquest sentit.

Per això pens que tal vegada més que anar fent crítiques així generalitzades sobre la manca de determinació del govern o del responsable d'ib3, hauríem de pensar en qualque acció de força per reclamar que s'avanci més en matèria de llengua als mitjans i per avançar en l'espai comunicatiu del català.

I si no ens sentim amb força social per aconseguir una gran mobilització que faci veure als altres socis que han de ser més sensibles en aquesta qüestió, serà molt difícil que aquesta voluntat s'imposi.

Hem de tenir molt present que avançar en matèria lingüística és una cosa que ja va bé a la majoria (tant psib com podem ho veuen bé i ho reivindiquen), però només MÉS i PI (i GxF, clar) ho entenen realment com una necessitat fonamental. Si des de la societat es pogués fer força perquè es vegi que hi ha molta gent que vol que es prioritzi la qüestió, donaríem el reforç necessari perquè els que també ho veuen així al Parlament puguin imposar-se per damunt d'una majoria parlamentària (pp-psoe-podem) que podrien anar fent sense millorar gaire en matèria lingüística.

Valoració:0menosmas
Per joanammm, fa mes de 8 anys

Resulta decebedor veure els infims canvis què s'han fet a IB3,sincerament esperava una altra cosa,ja sabem què
el pressupost q tenen és insuficient,per duu a terme una televisió de qüalitat ,però, crec que amb una mica més d'imaginació i ganes de fer feina es podrien assolir millors resultats; vull dir i, sense ofendre a ningú què podrien mantenir una certa dignitat,
Senyor Manresa sé que no és facil, però no imposible,
recordi què tenim una llengua propi de les illes Balears i que és el Català de Mallorca, una cultura compartida i agermenada amb els països catalans.
Esperam que es pugui anar millorant

Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 8 anys

On és TV3?

On és Esport3?

On és Catalunya Informació?

On és Catalunya Música?

On és IB3 en català? [bilingüe no val]

Valoració:3menosmas
Per ERGO, fa mes de 8 anys

Jo el que voldria es veure TV3. Que ara per ara no la puc veure.
Que me deixin veure els programes que volen, no és veura-la....

Valoració:3menosmas
Per Aliplanas, fa mes de 8 anys

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL JUSTIFICA EL DECRETO DEL TIL QUE BAUZÁ APROBO CON URGENCIA.

Valoració:0menosmas
Per Boicot a IB3 bilingüe i gonella!, fa mes de 8 anys

Volem TV3, TV3CAT, Canal 3/24, Canal 33, Súper3, Esport3, Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i qualsevol altre canal que emeti en la nostra llengua. A més, volem una IB3 (ràdio i televisió) que no sigui bilingüe ni gonella.

Valoració:2menosmas
Per Honorat (Mallorca), fa mes de 8 anys

Dispensau perquè la meva pregunta no té res a veure amb aquesta notícia però no sé on puc anar a expressar-la: algú sap què ha passat amb l'emissora de ràdio clàssica Catalunya Música?. Fa molts dies que no puc sintonitzar-la.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente