algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Alzamora anima a «respectar, promoure i celebrar la diversitat lingüística pròpia»

L'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora ha criticat aquest dijous als polítics que «es dediquen a atacar la llengua catalana o la confronten amb la castellana» i ha fet una crida a «celebrar la diversitat lingüística pròpia, ja que és un senyal de bona qualitat democràtica».

Així ho ha expressat Alzamora aquest dijous durant la inauguració de la XXXI edició de la Setmana del Llibre en Català, que ha tengut lloc al pati de la Misericòrdia.

Alzamora ha reclamat a aquelles persones preocupades per qüestions de la llengua que abandonin «el victimisme». «Ens abocam massa a les lamentacions i a les competicions per a veure qui dibuixa els horitzons més tenebrosos», ha assenyalat, encara que ha admès que, «per a arribar a una situació que pugui qualificar-se de normal, a la llengua catalana encara li falta temps».

En aquest sentit, ha criticat l'actuació de determinats polítics que es dediquen a «atacar la llengua catalana, o que la confronten amb la castellana, com si es tractés d'un combat». L'escriptor ha assenyalat que si aquests polítics fan això «és perquè han constatat que els dóna vots».

Durant la seva intervenció, Alzamora ha recordat que «no existeixen llengües més o menys importants en funció del nombre de parlants que tinguin o del nombre de països on es parlin». «Dir que un idioma és més important que un altre perquè ho parla més gent és com afirmar que la vida d'una persona és més valuosa que la d'una altra perquè té més diners», ha indicat, alhora que ha afegit que la llengua «és un fet col·lectiu, social, però també profundament personal i íntim».

«Podem dominar més d'una, més de dos o vàries, i de fet això és el més aconsellable. Però ningú mai ens ha de dir que renunciem a cap, i encara menys a aquella que és la pròpia, la que coneixem com a llengua materna», ha reivindicat.

Sobre aquest tema, l'escriptor mallorquí ha destacat que «mai parlar una llengua pot ser de mala educació». «De molt mala educació és esperar que els altres hagin d'adaptar-se a tu sense que tu facis el més mínim esforç d'acostament», ha assenyalat.

«Respectar, promoure i celebrar la diversitat lingüística pròpia»

D'altra banda, ha considerat que «el lògic ara que som un món globalitzat és sentir-nos parlar cada dia més i més llengües» i ha animat a «respectar, promoure i celebrar la diversitat lingüística pròpia», ja que «és bon senyal de bona qualitat democràtica». «Els països avançats legislen per a afavorir la diversitat lingüística, no per a destruir-la», ha indicat.

«Avui sabem dels impediments que posa, una vegada més, el Govern d'Espanya a la concessió del múltiplex que ha de permetre la reciprocitat entre IB3, TV3 i À Punt, les televisions públiques balear, catalana i valenciana. S'impedeix així la vertebració d'un espai comunicatiu en llengua catalana, i és una veritable llàstima i una veritable pèrdua», ha lamentat.

Finalment, ha assegurat que «quan un idioma desapareix, també el fan tots els coneixements que es podien compartir mentre aquest idioma estava actiu». «Quan una llengua es perd, som tots els que perdem, la humanitat sencera. Les llengües són patrimoni de la humanitat», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gironí, fa mes de 3 anys

El que hi ha darrere una manifestació en contra del català, el balear o el valencià és diu senzillament odi. No cerqueu altre adjectiu.

Valoració:6menosmas
Per no ens aturem, no ens aturaran, fa mes de 3 anys

Està molt be !
De fet, tots els catalanoparlants ens hem de rebelar contra aquesta imposició multilateral que ens fan els tots governs centralistes españols. No tenen respecte per res ni per ningú. Per a ells no contem mai per a res.
PAREM-LI ELS PEUS AL MONOLINGÜISME CASTELLÀ.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente