algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Ens 'colgàrem' abans 'd'anar al llit'

Què va ser primer, la paraula ca o gos? És arena un castellanisme i la paraula correcta és sorra? O al revés? Els professors Maria-Pilar Perea i Germà Colón són els autors d'una eina d'internet, l'Estratigrafia Dialectal, que ens permet descobrir-ho. 

Ara per ara, es poden consultar fins a seixanta conceptes i les seves corresponents formes geosinònimes, és a dir, formes diverses per a un mateix significat, que s'empren en dialectes diferents. És el cas d'agranar -usat a Mallorca, Lleida o València- i escombrar -utilitzat al català central.

Si bé aquesta informació es pot trobar a qualsevol atles lingüístic, amb aquesta eina podem veure l'encreuament entre temps i espai; saber quines paraules s'han emprat abans al territori i, així, descobrir quines són més pròpies i genuïnes, i quines més recents i manllevades, sobretot del castellà.

Com funciona?

Quan es fa clic damunt una paraula apareix un mapa dels Països Catalans amb colors (diferents paraules per a un mateix concepte) que va canviant de color a mesura que avancen els segles. Així, comprovam que les Balears acostuma a ser el territori que manco canvia de color, ja que per l'aïllament, hem conservat paraules que s'han perdut en altres zones com el Principat, on han quedat substituïdes per altres més modernes.

A Mallorca, encara ens 'colgam'

Aquests verbs i expressions verbals tant es poden trobar amb valor transitiu com amb valor reflexiu (colgar-se, ficar-se al llit, gitar-se). Encara s’hi podria afegir jaure o jeure.

En la llengua antiga, i a totes les contrades de l'idioma, colgar és el verb que destaca, però en una etapa moderna hi intervé una escissió: colgar resta sols a les Balears i a l'Alguer, en zona conservadora; A Catalunya en general s'adopta ficar o anar al llit; i el valencià i el lleidatà recorren a gitar. Aquest darrer, procedent de JECTARE per JACTARE, freqüentatiu de JACERE, té la mateixa disposició que jeure (jeure’s); i coincideix etimològicament amb el castellà echarse (més vulgar que acostarse).


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per arg, fa mes de 7 anys

1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:10menosmas
Per Guim, fa mes de 7 anys

Tot plegat és més fàcil = http://dcvb.iecat.net/

CA=Quadrúpede de la família dels cànids, que viu en domesticitat i al servei de l'home, especialment per a guardar i per a caçar; cast. perro, can. Etim.: del llatí cane, mat. sign. I.

Gos=Quadrúpede de la família dels cànids, espècie Canis familiaris (pir-or., or., occ., val.); cast. perro. Etim.: probablement de kos o kus, onomatopeia de la veu amb què es sol cridar el ca, i que té variants en totes les llengües romàniques (cf. esp. gozque, ant. fr. gous, port. gozo, it. cuccio, etc.).

Valoració:10menosmas
Per Romà puigventós, fa mes de 7 anys

ELS MALLORQUINS HO TENIM CLAR. QUI NO HO TENEN CLAR SON ALGUNS EMIGRANTS INADAPTATS QUE PER SA INCULTURA I MALA VOLUNTAT MAI FARAN RES QUE NO SIGA ANAR EN CONTRA DE LA TERRA QUE UN DIA ELS ACOLLÍ.
POBRES DESGRACIATS!

Valoració:21menosmas
Per IB3 en català!, fa mes de 7 anys

IB3 continua, per desgràcia, emetent pel·lícules en foraster; com en aquests mateixos moments (17h 10', 17-5-2016).

Valoració:17menosmas
Per Tres-cents anys d´opresio cultural, fa mes de 7 anys

En vuit.cents anys d´invasió brutal, fa proselitisme del yihadisme i de tot tipus de terrorisme islàmic. Convendria saber qui és perquè aquests tipus de beneits, inciten a altres tan beneits com ells, que s´ho creuen i podem provocar una tragèdia aquí.

Valoració:12menosmas
Per Macià, fa mes de 7 anys

800 anys d´invasió brutal
I tu que ets, musulmà xiita?????

Valoració:14menosmas
Per I doncs, fa mes de 7 anys

Quan ahir vaig escriure un comentari, volia posar que el programa de l´article, tenia mes aplicacions (que donar a entendre als gonelles que el Mallorquí forma part de la llengua catalana) i no els abans esmentats, que no en tenen cap ni una d´útil (d´aplicació).

Valoració:1menosmas
Per slort, fa mes de 7 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:16menosmas
Per Superioritat craneal, fa mes de 7 anys

A veure, "800 anys de invasión brutal", a tu lo que te passa es que hi ha catalans s'en riuen de sa teva "inferioritat craneal" (vegent es comentaris que fas, es nivell intel.lectual s'intueix), pero no per que visquis a Mallorca. Supos que es mallorquins tambe deuen riure bastant amb tu. I ara vens a donar-li sa volta, com si es catalans van de superiors amb es mallorquins... No no, es amb tu !.

Valoració:11menosmas
Per Perill, fa mes de 7 anys

Per aquí hi ha yihadistes. Esper que els apleguin i que.Els tanquin.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente