algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

L'OCB entrega avui els Premis 31 de Desembre

Mateu, al centre de la imatge, durant la presentació dels premiats d'enguany. | N. RINCON

L'Obra Cultural Balear (OCB) entrega avui els Premis 31 de Desembre que destaquen la tasca de personalitat i entitats cíviques a favor de la llengua i la cultura. La cerimònia estarà presentada pel Màgic Cloquell i entre els noms destacats de la nit, el de Maria del Mar Bonet, que s'encarregarà de musicar poemes de Bartomeu Rosselló- Pòrcel i de Marià Villangómez.

Entre els guardonats hi figura l'Assemblea de Docents, que ha estat distingida per la seva resposta “democràtica, responsable, i pacífica” a “l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola pública i la llengua catalana”.

Jaume Mateu, president de l'entitat, va fer públic fa uns dies els noms dels guardonats, que rebran les seves distincions avui en el transcurs de la gala de la Nit de la Cultura. L'acte, que es realitzarà al Teatre Principal a partir de les 20.45 i serà retransmès en diferit per TV3. Mateu asseverà que enguany ja no han demanat la col·laboració d'IB3 “després de dos anys seguits de negatives”.

En aquesta XXVII edició dels premis, els guardonats rebran una reproducció de l'escultura “Paraula”, i un dibuix amb les sigles 'Premis 31-D' realitzat per l'artista de Margalidà Guillem Crespí.

Els vuit premis concedits tenen la finalitat de “reconèixer, estimular i fer sorgir tot tipus d'actuacions de comportaments i d'activitats encaminades a afavorir l'ús normal de la llengua en tots els àmbits de la vida social i pública”.

Guardonats
En aquest sentit, la Viquipèdia rebrà el Premi Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat que ha destacat per la seva normalització de la llengua i la cultura a l'arxipèlag. Segons Mateu, el jurat del premi valora “la gran promoció que fa de la nostra cultura tant des del punt de vista intern, contribuint de manera decisiva a la millora dels recursos culturals disponibles en català, com des de l'òptica externa, en situar la cultura catalana en un lloc destacat dins l'univers de la cultura lliure”.

L'activista cultural Tomeu Martí rebrà el Premi Josep Maria Llompart, que distingeix la trajectòria personal en favor de la identitat cultural. Segons Mateu, el jurat “valora en alt grau la seva trajectòria, tot i la seva joventut, com a activista lingüísticocultural, escriptor i periodista”. Així, el guardó, “vol reconèixer tant el seu testimoniatge personal en la recuperació dels valors del catalanisme, com la seva valentia en la defensa incansable de la nostra llengua, de la nostra cultura i del nostre país, que és tant com dir dels nostres Països”.

L'Escola de Música Ireneu Segarra de Palma rebrà el Premi Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure. El president de l'OCB explicà que al llarg d'aquests anys, l'escola “s'ha anat adaptant a les necessitats aportants nous corrents pedagògics, incorporant nous instruments i noves especialitats” constituint un “ambiciós i reeixit projecte educatiu mereixedor d'aquest guardó”.

El dramaturg i animador cultural Jaume Miró Adrover rebrà el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que distingeix els col·lectius i persones que destaquen per l'animació i la investigació. Mateu asseverà que el jurat valora la solidesa que mostren les seves obres dramàtiques i el rigor que aplica en les seves investigacions històriques”.

El centre de cultura tadicional Sarau Alcudienc rebrà el Premi Bartomeu Oliver, que distingeix una activitat cívica que ajuda a entendre l'àmbit territorial i social. Mateu destaca que “amb els estudis, treballs i activitats, el Sarau Alcudienc s'ha guanyat a pols el prestigi i la complicitat d'un municipi marcat per l'activitat turística però que no menysté les seves arrels”.

Gabriel Bibiloni, professors de la UIB, rebrà el Premi Miquel dels Sants Oliver, que distingeix un treball o estudi editat durant l'any de convocatòria. L'estudi, titulat “Els carrers de Palma. Toponímia i patrimoni de la ciutat”, recull una llista alfabètica de tots els carrers de Palma i incorpora l'historial toponímic de cada un, així com els elements arquitectònics destacables. Mateu destaca el caràcter “referencial” d'aquest estudi que resulta imprescindible per “atansar-nos al tremp i al batec de Ciutat”.

El filòleg David Pagès i Cassús rebrà el Premi Aina Moll i Marquès, que distingeix la projecció de la llengua i la cultura des de l'àmbit del voluntariat. El jurat ha valorat la seva tasca en la difusió de la cultura amb llibres com “500 raons per parlar català”.

Assemblea de Docents
Finalment, l'Assembla de Docents rebrà el Premi Gabriel Alomar, que concedeix directament la Junta directiva de l'OCB. Mateu explicà que l'Assemblea “democràtica, responsable i pacíficament, ha plantat cara a l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola pública i la llengua catalana, la nostra”. A més, segons afirmà, l'entitat docent “ha sabut transmetre als pares i mares dels alumnes i a tota la societat illenca els motius del seu clam de manera transparent”.

Per al president de l'OCB, “aquesta netedat expositiva ha propiciat l'adhesió majoritària a la seva lluita no només de la ciutadania de l'arxipèlag, sinó també de la resta dels Països Catalans. L'exemple i les accions dels nostres docents en assemblea han revifat l'orgull del poble que el passat 29 de setembre demostrà de forma aclaparadora que aquesta causa per una escola pública de qualitat i en català no ens descavalcarà res ni ningú”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.