algo de nubes
  • Màx: 11.92°
  • Mín: 7.77°
11°

Xeremiers d'arreu omplen sa Pobla de sons

Uns 270 intèrprets de Mallorca, Catalunya, Sicília, Escòcia i València es congregaren ahir

MARTA MEDRANO. Sa Pobla.

Ahir es compliren tretze anys de la Trobada de Xeremiers de sa Pobla amb una assistència de públic, aficionats i intèrprets que augment any rere any, tal com constatava amb entusiasme l'organitzador d'aquesta cita, Antoni Torrens.

En aquesta edició han estat 270 els músics que s'han trobat a sa Pobla aquest cap de setmana. La majoria arriben de pobles de Mallorca però alguns, com Benedetto Saja, Pinello Drago, Michelle Saccone o Massimo La Guardia, vénen des de Sicília per mostrar el so d'instruments com la zampogna da paro, amb un so molt greu que recordava els càntics de les balenes i unes dimensions enormes que cridaven l'atenció a tothom.

Els Betford Pipe Band, d'Escòcia, també van abandonar ahir sa Pobla contents després d'haver recuperat, gràcies a un atent al·lot pobler, una gaita que els robaren fa uns anys a la Fira de Caimari i que va aparèixer a un mercat ambulant d'Alcúdia aquest estiu. Els organitzadors de la Trobada els lliuraren dissabte l'instrument recuperat, adquirit per poc més de 100 euros al mercadet alcudienc.

La trobada reuní ahir experts en ximbombes, com els poblers Antònia Mussola, Antoni Ballador o Biel Collut, que formalitzaren moltes vendes i aprofitaren per donar a conèixer la seva escola «Festa de sa ximbomba», on ensenyen les particularitats d'aquest intrument als petits poblers.

També hi era ahir María «Ocarina», d'Algaida, que fabrica aquest instrument des de l'any 1987 i no es perd mai aquesta cita que li serveix per vendre ocarines i gorrions d'aigua.

Intercanvis

A més de la Fira de Luthiers, on els aficionats aprofiten per adquirir recanvis de canyes per les xeremies, nous tambors, flautes, flabiols o tamborins, la trobada serveix sobretot per compartir himnes, peces i experiències musicals tretes del folklore de diferents pobles europeus.

La màgia d'aquest aplec, de fet, està en els rotllos d'intèrprets arribats de pobles de Catalunya, València, Mallorca, Sicília, Galícia o Escòcia i que fan sonar conjuntament els seus instruments omplint la plaça Major de sa Pobla amb música de festa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.