algo de nubes
  • Màx: 13.61°
  • Mín: 7.77°
13°

El Príncep d'Astúries de Ciències Socials guardona Paul Krugman

El jurat elogia el treball de l'economista sobre les desigualtats regionals

El jurat del premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials 2004, que ahir va concedir el guardó a l'economista Paul Krugman, destaca la preocupació del catedràtic dels Estats Units pel tractament de les desigualtats regionals.

L'acta, que va ser feta pública pel president del jurat, Manuel Fraga, reconeix «l'alta personalitat científica i social» de Krugman i «la fecunditat de la seva obra investigadora, que ha contribuït de manera molt notable a posar les bases de la nova teoria del comerç internacional i del desenvolupament econòmic».

Així mateix, destaca les seves innovadores interpretacions sobre les principals qüestions econòmiques de l'actualitat, de gran influència en l'opinió pública, i la projecció dels resultats de la seva investigació «a les condicions reals de vida i benestar».

La candidatura de Krugman va ser presentada pel president del Banc Sabadell, Josep Oliú, membre del jurat, moments abans de l'inici de les deliberacions.

El guardonat, catedràtic d'Economia de la Universitat de Princeton i columnista del diari The New York Times, es va imposar a les últimes votacions als filòsofs Tzvetan Todorov i Rüdiger Safransk, i a l'historiador peruà Guillermo Lohmann Villena.

El catedràtic dels Estats Units va publicar l'any 2003 el llibre El gran engany, una recopilació dels seus articles periodístics en els quals denunciava la submissió del sistema polític, judicial i econòmic dels Estats Units a l'extrema dreta.

Krugman es converteix així en el cinquè economista que obté el premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials després de Román Perpiñá (1981), Ramón Carande (1985), Enrique Fuentes Quintana (1989) i Juan Velarde (1992).

En les darreres edicions, el premi ha estat concedit a Jurgen Habermas (2003), Anthony Giddens, el Col·legi de Mèxic i Juan Iglesias Santos, Carlo María Martini i Raymond Carr.

Al guardó optaven 24 candidatures procedents de dotze països, entre les quals es trobaven les de la Cort Penal Internacional, l'excanceller alemany Helmut Schmidt, l'antropòleg francès Claude Levi-Strauss, a més del metge espanyol José María Segovia de Arana i l'Institut Colombià d'Antropologia i Història.

El premi de Ciències Socials, el tercer a resoldre's enguany dels vuit que concedeix la Fundació Príncep d'Astúries, amb una dotació econòmica cada un de 50.000 euros, serà lliurat a la tardor, en una cerimònia presidida per Felip de Borbó que es desenvoluparà al Teatre Campoamor d'Oviedo.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.