cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
13°

Mor la filòloga Aina Montaner Rotger, premi Ramon Llull 2004

Va contribuir a implantar el català en l'Administració autonòmica

Despús-ahir va morir la filòloga Aina Montaner Rotger, qui fa poc més de dos mesos rebé el premi Ramon Llull de la Comunitat Autònoma per la seva trajectòria de servei a l'Administració autonòmica des que fou instaurada i a la qual ha realitzat contribucions decisives i fonamentals en el camp de l'assessoria lingüística.

Llicenciada en Filosofia i Lletres el 1966, en la secció de Filologia Clàssica, per la Universitat de Barcelona, Aina Montaner inicià la seva vida professional com a professora de llengua espanyola i llatí a Barcelona. El 1971 tornà a Mallorca i prengué part en la nova estructuració de la llibreria Tous, a Palma, que es va convertir en un centre innovador i de trobada entre el col·lectiu intel·lectual i artístic de l'Illa.

El 1976 participà en el Congrés de Cultura Catalana elaborant diverses ponències. Aquell mateix any reprengué la seva feina com a docent a l'institut Antoni Maura de Palma. Com a conseqüència de la col·laboració entre l'Obra Cultural Balear i l'institut, aquest fou el primer cop que oficialment s'impartien classes de llengua catalana en una institució d'ensenyament públic.

Durant 1978 va ser col·laboradora del programa Giravolt, emès en llengua catalana per TVE2 des dels antics estudis Miramar de Barcelona. Des d'aquell any i fins a l'actualitat, treballà en l'Administració de la Comunitat en feines d'assessorament lingüístic, arribant a ocupar el càrrec de cap del Servei d'Assessorament Lingüístic i Documentació de la Vicepresidència i Conselleria de Relacions Institucionals.

Durant tots aquests anys, simultanejà aquest càrrec amb l'ensenyament del català a l'Institut Balear d'Administració Pública (IBAP). S'ha de destacar la seva feina com a traductora del castellà al català de la Legislació preautonòmica bàsica de les Illes Balears (1982) i és autora de la versió actual de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

Així mateix destacà per la seva feina en favor de la divulgació i modernització del llenguatge administratiu, com també a favor de la redacció de documents per aconseguir la llegibilitat, és a dir, un nivell de qualitat comunicativa en les persones que es relacionen amb l'Administració. El funeral tindrà lloc a l'església de Sant Jaume avui vespre a les 20.00 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.