nubes dispersas
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

Jaume Mir col·loca una gran escultura de Joanot Colom al barri de Son Gotleu

La peça pretén ser un homenatge de l'artista a aquest líder de les Germanies

L'artista Jaume Mir ha col·locat a la barriada palmesana de Son Gotleu una gran escultura dedicada al líder de les Germanies, Joanot Colom. La peça, creada amb bronze i de 2'20 metres d'alt, dóna nom a la nova plaça situada entre el col·legi públic Es Pont i l'IES Josep Sureda i Blanes.

Jaume Mir ha volgut amb aquesta escultura, creada fa alguns mesos, dedicar un homenatge a Joanot Colom, «un personatge que, a més de ser paisà meu, té una gran càrrega històrica i a qui he admirat tota la vida». Colom va ser un dels principals líders de les Germanies, una revolta que dugueren a terme els pagesos i menestrals contra la tirania dels nobles i els governants de Mallorca al segle XVI.

Per Jaume Mir, «Joanot Colom i, per ser més precisos, més que ell el cap dels agermanats, és una de les pedres fonamentals sobre les quals s'ha edificat la pàtria de llibertat que avui tenim». L'escultor mostra la seva gran admiració als ciutadans que es van aixecar contra la tirania, «mallorquins tots, gent normal, humil, foravilers, mariners, artesans. Gent desesperada a qui no els quedava més remei que arriscar la vida, en molts casos perdre-la, per aconseguir una mica de justícia, una justícia que si bé no va ser per a ells, seria per a les futures generacions, que som nosaltres», explica aquest artista.

Jaume Mir, que qualifica Joanot Colom d'«un heroi nacional», admet que el protagonista de la seva escultura va ser un personatge violent. Però ho justifica: «Va ser violent, com el seu temps. No més que el seu emperador, que va esbocinar Colom després de sotmetre'l a horribles tortures i esclavitzar-ne els descendents fins a la quarta generació».

Mir ha volgut representar amb aquesta obra «l'estat de desesperació d'aquell individu que s'adonava que la seva aventura acabaria malament. La meva escultura recull el moment de desesperació, quan s'adona que sacrificava la seva vida per haver intentat alliberar el poble esclavitzat, que es moria de gana, aclaparat d'imposts», assegura l'artista.

Per aquest motiu l'ha creat lligat de peus i mans, amb el cap cap enrere, en un crit que pot ser de desesperació, però també de ràbia o de pànic, com un animal que intenta trencar les seves cadenes. Jaume Mir va treballar intensament en aquesta obra, de la qual se sent especialment orgullós. Per crear-la va ser necessària l'elaboració d'innombrables esbossos, tots diferents, que van donar com a resultat aquesta magnífica peça.

L'obra està projectada des del 1999, quan s'adjudicaren a una empresa constructora les obres de la plaça. Entre d'altres motius, s'escollí aquesta ubicació per a la monumental peça de Mir per tal d'apropar l'art a les diferents barriades de Palma i no concentrar-lo al centre de la ciutat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.