cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

[VÍDEO] Pep Gimeno 'Botifarra': «La música tradicional valenciana té una rebuda espectacular a les Illes i al Principat»

Daniel Gramage

Pep Gimeno 'Botifarra', referent de la música popular valenciana, arriba a Mallorca per a presentar la nova gira, 'Arrels'. Aterrarà a Palma l'11 de juny on cantarà, a l’escenari de Trui Teatre, junt a Miquel Pérez i amb la col·laboració de Clara Fiol.

Al llarg de la seva carrera, ha cantat i col·laborat amb els grans de la música del País Valencià com Al Tall, Obrint Pas, La Gossa Sorda, Pepet i Marieta, Feliu Ventura, Pau Alabajos o Mireia Vives. I en els darrers 13 anys ha publicat nou discos i ha rebut un bon nombre de reconeixements (Premi Ovidi, Premi Enderrock, Premi Carles Santos de la Música Valenciana, Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana, Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura).

Ara, Pep Gimeno 'Botifarra' trau 'Arrels', un format inusual, caduc, efímer i breu on el 'cantaor' valencià interpretarà el seu repertori habitual (jotes, fandangos, cants de batre, masurques, malaguenyes…) combinat amb peces inèdites. Un nou format que li permet tornar a aquells inicis en què viatjava de poble en poble descobrint i recuperant les cançons de la gent gran.

Sobre la música tradicional, la nova gira 'Arrels' i el concert a Palma hem parlat amb el 'cantaor' valencià.

  • Quin és el teu procés d’investigació musical?

El procés va començar quan jo tenia 11 anys i anava entrevistant els i les majors perquè em cantaren i em contaren refranys i anècdotes i digitalitzar-ho i que se quede digitalitzat i la gent jove ho tinga.

  • Com abordes el masclisme en les lletres tradicionals? Les canvies? És compatible no perdre els orígens amb defensar una societat igualitària?

Algunes sí que les he canviat com la de 'les jugadores del burro'. Ma uela em cantava 'per no pegar-li'... com que per no pegar-li? a una dona no se li pega. Ho vaig canviar per 'per no xillar-li', que tampoc li s'ha de xillar.... Però pense que també s'ha de cantar perquè la gent sàpiga que passava abans i que passa...Perquè desgraciadament encara s'està patint el masclisme i això ha de canviar.

  • Com s’ha viscut des de la música tradicional valenciana l’aturada cultural ocasionada per la pandèmia? Ha costat més de reprendre l’activitat que a la música més comercial?

Ens ho podem imaginar, no? Des del mes de març de l'any que ho estem patint. Però jo crec que ho superarem i cal pensar que la cultura és segura. Però ha sigut dur...

  • Quina rebuda té la música tradicional valenciana a la resta de territoris dels Països Catalans? I a la resta de l’Estat?

A Mallorca mateixa, la primera vegada que vaig estar va ser per l'any 80. Vam estar a Petra, Manacor...Tant a les Illes com al Principat, la rebuda és espectacular. A més, sempre ho he dit: som germans... vullguen o no vullguen!

  • Quins altres músics, cantautors, glosadors i grups coneixes de Mallorca?

Jo soc un enamorat del folcklore mallorquí. Per a mi, un dels més grans és el Mateu 'Xurí', que és un gran versador o glosador. Biel Majoral, l'adore. És un pagés amb una veu preciosa. Tomeu Penya també l'escolte. Altra és Maria del Mar Bonet, que em va convidar a cantar amb ella l'altre dia a Xàtiva, que fort!

  • Com creus que es podria promoure la música tradicional entre la gent més jove perquè s’implicaren en la seva recuperació i promoció?

Jo crec que la gent jove està prou implicada. Als concerts ve gent de 90 anys a 3 anys. L'altre dia, em va vindre un xiquet de 20 anys a dir-me que li agradava la meua música i això és fort. L'única dita popular que jo crec que és mentira és 'gent jove, pa blanet'. Jo crec que de pa blanet res, són la llavoreta que estan despegant i que estan cuidant la nostra llengua i la nostra cultura i pel que estem lluitant tota la vida.

  • Què té d’especial aquest nou projecte ‘Arrels’?

D'especial, parlant en plata, el que té és la guitarra que duc. Miquel Pérez, només escoltar-lo tocar i només escoltant les veus que fa... això és el que té d'especial.

  • Explica’ns què podrem escoltar a ‘Arrels’.

A 'Arrels' podem escoltar cants de batre, polques, masurques, coples... cants de magatzems, jotes, fandangos... i a part d'això explique perquè ho cantaven.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris