muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
13°

[VÍDEO] Rescaten 'Mallorca', el primer curt sonor dirigit per una dona: Maria Forteza

Fins aquest passat dilluns, Rosario Pi ha estat reconeguda com la primera dona a dirigir una pel·lícula sonora a l'Estat espanyol amb El gato montés, del 1935. Però una investigació iniciada per Filmoteca Espanyola ha topat amb Mallorca, l'obra de Maria Forteza. Es tracta d'un curtmetratge de prop de 8 minuts que ha estat localitzat recentment en els arxius de Filmoteca Espanyola i que ja està disponible a través del canal de Vimeo de l'arxiu.

El curt, que ha estat datat per l'equip de Filmoteca Espanyola entre 1932 i 1934, tenia com objectiu recrear, segons consta en el pròleg de la troballa, l'estètica de la música d'Isaac Albéniz a través de «petits treballs cinematogràfics». La investigació que està en marxa suggereix que no existeix cap dada sobre Maria Forteza: «El seu nom no apareix en la premsa de l'època. Ningú, entre els cercles de la història del cinema espanyol o balear, sembla conèixer-la, ni situar-la en context», assenyala Josetxo Cerdán, director de Filmoteca Espanyola.

Tampoc existeixen registres sobre Mallorca en els seus anys de producció, la qual cosa podria indicar que poques persones arribessin a veure la pel·lícula més enllà dels seus promotors. Si bé aquest curtmetratge no va ser vist des que va arribar a Filmoteca Espanyola en 1982, es va escanejar pocs dies abans que es decretés l'estat d'alarma, la qual cosa ha permès que, gairebé un segle després, Filmoteca Espanyola pugui fer-lo accessible a tots els públics.

Mallorca romandrà disponible des del 5 fins al 8 de maig a través del canal de la Filmoteca Espanyola, una iniciativa que té com a objectiu apropar a la ciutadania les obres recuperades i restaurades recentment per la institució, així com els materials d'arxiu dels quals disposa i que formen part del patrimoni cinematogràfic espanyol.

MALLORCA (María Forteza, c. 1933-34) from Filmoteca Española on Vimeo.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa 9 mesos

Per què només fins dia 8?

Valoració:3menosmas
Per Tonietlo, fa 9 mesos

Emociona que es sàpiga, és un tresor de cultura, i ben guapo! Fa poc diuen que han descobert autora, Maria Mercè Forteza, arstista, i s'espós es productor Ramon Úbeda, molt viatgers.

Valoració:3menosmas
Per tonietlo, fa 9 mesos

Potser es qui són a barqueta a rem com figurants posant seguien direccions des film, i donin pistes de sa directora. Sembla que atraquen a vorera de casa des patró de sa Pipa, o en Pipes, no record bé es nom. Serien avantpassats seus? Qui va a proa pes moviments em recorda a ell, potser era son pare, per gestos o postures trasmesses. I qui rema que no fos un familiar de qui hi anava a estiuejar

Valoració:2menosmas
Per tonietlo, fa 9 mesos

Quin lloc! Jo hi jugava de patedo. En es lloc de sa imatge on surt sa barca a rem. Pero era ja als 70s, molt més construït, excepte voreres.
Als qui surten a imatge em sonen, potser vaig veure'ls de molt majors, o a familiars seus. Ja intentaré poder veure i sentir es video :-)
Aquesta vorereta era un bon lloc per jugar amb gambons i pades, que fregaven ses nanses que eren a peu de bots. Per un pateco era molt enriquidor.
Vaig aprendre a nedar a uns metres, i em queden records ben emotius!

Valoració:5menosmas
Per Mateuet, fa 9 mesos

Per què es pensen els espanyols que, si ells no ho sabem, la resta del món, inclosos els colonitzats, no sabem qui fou Maria Fortesa?

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris