muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

L’IEB entra a formar part del patronat de la Universitat Catalana d’Estiu

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), que depèn de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, entra a formar part com a membre del patronat de la Universitat Catalana d’Estiu.

La Universitat Catalana d’Estiu és des de fa cinquanta anys un espai de llibertat i de trobada d’estudiants, professors, professionals, polítics i assistents en general dels set territoris que conformen els Països Catalans: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià. Durant set dies Prada i la comarca del Conflent acullen una de les manifestacions culturals de més pes i projecció de Catalunya Nord i s’hi poden sentir tots els accents de la nostra parla.

Enguany la Univeristat Catalana d’Estiu de Manresa es durà a terme del primer al 5 de juliol, mentre que la tradicional de Prada tendrà lloc del 16 al 24 d’agost del 2019.

En el cas de Manresa tendrà lloc a un campus vertebrat en tres espais al centre de la ciutat: a l'Institut Lluís de Peguera es faran els cursos universitaris i els actes i commemoracions; a l'Espai Plana de l'Om, els debats i les sessions de cinefòrum; i a la Plaça Major, els concerts. Hi haurà també dues tardes amb visites guiades per la ciutat de Manresa, el monestir de Sant Benet de Bages i les mines de sal i el castell de Cardona.

A l'edició d'enguany d'ambdues convocatòries, l’IEB aporta els concerts de Joan Miquel Oliver, el dia 4 de juliol a la Plaça Major de Manresa, i el dia 19 d’agost, Anna Ferrer i Clara Penya actuaran al Liceu Renouvier a Prada.

Enguany l’UCE retrà homenatge durant el mes d’agost a Aina Moll, filla major de Francesc de Borja Moll, amb qui va col·laborar en els dos últims volums del Diccionari català-valencià-balear. El 1953, va obtenir la llicenciatura en filologia romànica. Després va ampliar estudis a París, Estrasburg i Zuric, i des de 1954 fins a 1961 va ser directora de la Biblioteca Raixa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa dervers d'un any

--«Com havia de ser la nostra revista? L’acord fou unànime: la nostra revista seria oberta a tothom, a tots els corrents estètics i a tot Catalunya (aleshores no dèiem “Països Catalans”, sinó Catalunya i prou. Per a nosaltres, tan Catalunya era Barcelona, com Alcoi, com Ciutat, com Lleida o com Perpinyà; i com que no significàvem res, ni érem cap força ni cap perill, ningú no hi tenia res a dir)». Josep Maria Llompart (Latitud 39, agost de 1981). L’article es refereix al naixement, l’any 1952, de la revista Raixa.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/258699

--Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013):

"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"

Valoració:2menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa dervers d'un any

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:2menosmas
Per F.S.B., fa dervers d'un any

Tant ens ho escriviu, que m'han si ens ho fareu creure, que formen part les illes, dels inventats Països Catalans!
Mai tan ben dit: set n'entren i set n'han de sortir.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris