nubes rotas
  • Màx: 14°
  • Mín: 12°
12°

Sororitat, elegit neologisme de l’any 2018

18-12-2018

L’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat, per cinquè any consecutiu, una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2018.

La paraula guanyadora ha estat sororitat (32,6 %). El segon lloc ha estat per a èpic -a (14,3 %) i el tercer, per a demofòbia (11,2 %). Els altres candidats han obtengut menys del deu per cent dels vots: sostre de vidre (9,3 %), migrant (8,8 %), microplàstic (6,3 %), criptomoneda (5,4 %), seriòfil (5,4 %), narcopís (5,1 %) i pis rusc (1,6 %).

La paraula sororitat es refereix a la relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals. En el feminisme s’utilitza des de fa uns quants anys aquesta versió femenina de la fraternitat que Miguel de Unamuno ja proposava per al castellà l’any 1921 a La tía Tula i que l’Observatori de Neologia va començar a documentar en català a finals de l’any 2016. Però va ser l’any 2017, i sobretot l’any 2018, quan aquest mot es va incorporar realment en l’ús social. Ara, aquesta paraula serà candidata a formar part del Diccionari de la llengua catalana.

Els organitzadors de la iniciativa afirmen que «el resultat més important d’aquesta quarta edició del “neologisme de l’any” és el gran èxit de participació, ja que hi han votat més de 5.500 persones, com en l’edició passada» i, per tant, consideren que és una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gonçal, fa 11 mesos

Vull suposar que la paraula fraternitat deu incloure la solidaritat entre persones sense distinció de sexe. Si no és així, fraternitat voldria dir solidaritat entre homes i sororitat entre dones. I quan la solidaritat fos entre homes i dones, quina paraula hauríem de fer servir?


reservada a la solidaritat entre persones, sense distinció de sexe?

Valoración:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris