cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

WOW Mallorca omple l’illa de personatges de llegenda i de noves rutes culturals

15-06-2018

Tres anys després del llançament de les primeres rutes literàries del projecte Walking on Words (WOW) Mallorca, la Fundació Mallorca Literària del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca introdueix nous recursos divulgatius que van més enllà del centenar de fites literàries que té escampades arreu de Mallorca.

WOW Mallorca creix ara amb nous continguts que s’ofereixen a través del Mapa WOW, un mapa patrimonial on hi ha indexats més de 3.000 béns culturals representatius del nostre patrimoni –religiós, etnològic, elements arquitectònics...- seleccionats per Tomàs Vibot i que són accessibles al visitant. Al mateix temps que les rutes s’amplien al món de les llegendes, amb 10 rutes específiques seleccionades de la mà de l’especialista en patrimoni oral, Caterina Valriu. Propostes destinades al públic adult, que també tenen la seva versió per als infants a través del joc educatiu “L’Illa dels Tresors”, que recrea una Mallorca màgica a través d’un seguit de personatges fantàstics com dracs, bruixes, reis, pirates, bubotes i gegants que ha dibuixat Max i als quals ha donat vida l’empresa Cubus Games.

Aquest projecte «ve a aprofundir en la idea que tenim des del Departament de Cultura del Consell sobre el paper que ha de desenvolupar la Fundació Mallorca Literària», ha explicat Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports. I és que el canvi de nom de la fundació que s’ha fet enguany implica que la seva activitat «va molt més enllà de la gestió dels llegats de rellevants escriptors de la nostra terra com Llorenç Villalonga, el pare Ginard o Blai Bonet. És un instrument cabdal per vertebrar iniciatives culturals arreu de Mallorca a través de la literatura però també del seu patrimoni material i immaterial, com demostren aquests nous recursos del projecte WOW. Un projecte de qualitat per al públic resident, per al públic escolar i també per aquells que ens visiten».

És fruit de la feina d’un equip creatiu amplíssim, en paraules de Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària, qui ha parlat d’un projecte col·laboratiu, que ha comptat amb la participació d'experts locals. «WOW Mallorca és un paraigua que abraça totes aquelles iniciatives a través de les quals volem fitar la cultura sobre el territori, volem identificar quins són els elements culturals que fan de Mallorca una terra singular i una illa dels tresors, que en aquest cas no són joies ni monedes, sinó que són els recursos culturals que tenim».

Per a Caterina Valriu aquest projecte «va encaminat a salvaguardar i difondre el nostre patrimoni de literatura oral, llegendari i rondallístic, especialment entre els infants, per evitar que quedi arraconat, oblidat i ple de teranyines. Havíem de trobar un camí nou, que és el que ens ofereix les noves tecnologies, que és atractiu per als més petits». Valriu ha explicat que s’han triat 30 llegendes que reuneixen les històries més atractives, varietat de personatges i que tenen lloc a diferents indrets de l’illa de Mallorca. Valriu es fa seves les paraules d’un escriptor francès, segons les quals «un poble que no té llegendes per contar als seus fills és un poble condemnat a morir de fred».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris