cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
21°

Conferències, concerts i publicacions per celebrar l'Any Josep Maria Llompart

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha iniciat les activitats per commemorar l'Any Llompart 2018, que han estat preparades a través de les direccions generals de Política Lingüística i de Cultura i per l'Institut d'Estudis Baleàrics.

El Govern ha declarat el 2018 com l'Any Llompart amb la participació també del Consell, l'Ajuntament de Palma, la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Obra Cultural Balear i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), entre altres entitats.  Amb motiu del 25º aniversari de la mort de l'escriptor i activista cultural Josep Maria Llompart, el desembre passat el Consell de Govern va aprovar la declaració institucional per declarar el 2018 Any Josep Maria Llompart.

D'aquesta manera, la Direcció general de Política Lingüística ha organitzat la conferència 'Josep Maria Llompart: anotacions de sociolingüística', a càrrec de la professora de la UIB Maria del Mar Vanrell, que s'impartirà en vuit poblacions no només de les Balears, sinó del conjunt del territori catalanoparlant. A part de la conferència, s'editarà un programa de mà amb textos de l'autor que es repartirà en les conferències.

El portal web de l'Any Llompart ha estat creat i gestionat per part de la Conselleria, en concret, per la Direcció general de Cultura. Des de Govern han recordat que s'ha organitzat la lectura poètica de la jornada 'Viu la Cultura', que es va fer en Can Oleo el passat 24 de març de 2018. Durant la Setmana del llibre en català a Brussel·les, es va dur a terme també una jornada dedicada als instruments tradicionals de les Balears i la conferència de la professora de la UIB Caterina Valriu, qui ha estat l'encarregada de publicar punts de llibre dedicats l'Any Llompart, a més del disseny del logotip i el disseny i impressió dels cartells.

Pròximament, s'organitzarà l'espectacle 'Llumenaret blau' de Biel Oliver. Durant els mesos de setembre i octubre del 2018, se celebrarà un concert de l'Orquestra Simfònica de les Balears, amb lectura poètica inclosa, a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Per la seva banda, l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) ha publicat un nou nombre de la col·lecció Paraula de poeta de Josep M. Llompart. Així, s'han fet 3.000 exemplars, que són gratuïts, d'una edició que està pràcticament esgotada, i ja està en marxa un segon tiratge de 3.000 més, segons han explicat des de la Conselleria.

A més, s'ha adquirit els exemplars que quedaven en l'editorial Calambur de l'antologia bilingüe de Llompart (2003), una coedició de l'Institut d'Estudis Baleàrics, per a la seva distribució. D'altra banda, a través de la línia d'ajudes de literatura de l'IEB, s'han subvencionat dues publicacions d'Adia Edicions: Vocabulari privat d'Antònia Vicens i Josep M. Llompart i Mai et deturis de Llompart, amb epíleg de Cèlia Riba.

Així mateix, també s'han realitzat diversos actes de commemoració com el del 20 de gener, al Casal Balaguer de Palma, per part de l'AELC o el del 16 d'abril, amb la presentació a Palma de Vocabulari privatFinalment, el Govern ha nomenat al Centre de Català de Palma com Josep Maria Llompart, que pròximament es traslladarà a la nova seu de la Conselleria de Cultura.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris