cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
24°

Toni Gomila: «Pas pena d’embafar la gent»

25-04-2018

Aquest dijous l’actor Toni Gomila ha visitat l’equip de La Vila del Pingüí, el matinal d’Ona Mediterrània. Un petit tast de la conversa, a continuació:

Llibre ‘Jo Vos Prec’

«En els darrers anys m’havien comanat pregons, pròlegs, textos, presentacions d’actes… A vegades, després, em demanaven trossos d’aquells textos. Un dia em vaig entretenir a posar-los un devora de l’altre i va quedar un llibre que tenia cos, que tenia coherència en si mateix. He tengut la sensació que darrerament la gent estava pendent d’allò que jo deia o bé que allò que jo deia tenia una certa repercussió. Amb l’editor parlàrem de fer aquest recull. Es diu ‘Jo Vos Prec’ per aqueta cosa que sempre demanes a la ciutadania que actuï en conseqüència. El llibre també és una manera de tancar aquesta espècie de cercle obert amb Acorar i amplificat amb ‘Això és mel’. Ara vull fer altres coses. Permeteu-me fer altres coses».

La feina del darrere

«Fins en aquell moment que el cervell no es destapa i et ve una idea, jo patesc. Hi ha molta feina darrere. Últimament dic que no a moltes coses, i em sap molt de greu, però perquè per exemple els pregons consider que els ha de fer alguna persona que estigui implicada en aquell acte. Tenc la sensació que estic embafant la gent perquè quan no posen la televisió posen la ràdio o el diari i jo surt allà».

Futur de Gomila

«Investigar, fer recerca de qui som des d’altres punts de vista. Saber què més puc aportar».

Actualment

«Ara estic fent una cosa sobre el turisme i estic intentant fer un discurs de futur, no un discurs nostàlgic. És evident que ho cerc des de la realitat més immediata i que la descriuré però vull fer una cosa més urbana i més de futur».

Procediment per fer una obra

«Que la inspiració t’agafi fent feina. Quan em comanen alguna cosa se m’activa una cosa en el cervell que fins que ho faig, normalment, transita per moltes bandes. En canvi, si dic ‘en tres dies ha d’estar fet’, les coses no em surten. La cosa és començar quan ja tens un port de partida o d’arribada».

Produccions de Ferro

«Ara acabam d’estrenar l’Espai el tub que és a la sala d’actes de l’IES Joan Alcover. Hem arribat a un acord amb la gent de l’institut, on podem mostrar els nostres espectacles al públic, fer activitats amb els alumnes… Ara estam representat ‘I de Filippo’. El mes que ve partesc dos mesos a Barcelona a fer feina amb la companyia de La Perla d’Oriol Broggi. En tornar, al juliol, tenim l’òpera Rigoletto a les Coves del Drac. Cap al mes de setembre/octubre, a la sala gran del Teatre Principal de Palma aquesta història sobre el turisme. Després el novembre tornam al Festival Temporada alta amb Acorar. Enguany celebram vint anys i és com una xifra molt rodona que ens arrodoneix tots els projectes».

Futur dels actors de Mallorca

«Estic content. L’ESADIB està traient molt bon resultat. No tots triomfen (feina constant i regular). Em preocupa la seva consolidació a nivell laboral i artístic. És talent ben treballat».

La por de Gomila a embafar el públic

«Estic descansant, una mica voluntàriament, de televisió. Necessit descansar un poc de la televisió perquè és molt invasiva. En el teatre no pas tanta pena d’embafar perquè el públic de teatre és diferent. Pas pena de dir sempre el mateix, de repetir-me, de deixar de ser interessant… En aquest món: o tens idees noves, o tens propostes interessants o ja està. O et retires tu o et retira la gent».

Trajecte de ‘Acorar’

«Darrerament les sorpreses més grans han estat a Amèrica del Sud, quan al febrer anàrem a Bons Aires i Lima, varen gaudir-ho molt. Una de les coses que estic més content és de la vinculació intergerenacional que s’ha donat amb Acorar. Padrins que puguin convidar els néts a anar al teatre, per exemple, és un regal».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per i tant, fa dervers d'un any

Hi ha mes que motiu.

Valoración:-1menosmas
Per Quinsdois, fa dervers d'un any

No, Toni, tu no embafes. Els que embafen i oien son uns altres.

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris