nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
13°

Xavier Canyelles: «Mossèn Alcover també hagués estat gonella»

Segons l'autor el gonellisme i l’espanyolisme sempre han anat de la mà

L’actor, il·lustrador, naturalista i autor del llibre ‘Gonellisme. Particularisme i secessionisme lingüístics a les Illes Balears’, Xavier Canyelles, ha participat aquest dimarts en el programa de La Vila del Pingüí, d’Ona Mediterrània. Aquí un tast de la conversa:

Gonellisme

«El nom de gonellisme ve pels seguidors d’aquest moviment de Pep Gonella però que no dubtava de la unitat lingüística. Simplement es queixava d’aquest centralisme barceloní i defensava poder utilitzar ‘lo nostro’. Mossèn Alcover va pensar igual en el seu moment. En un moment donat, Mossèn Alcover també hagués estat gonella».

Connexió Canyelles i interès pel gonellisme

«Estic interessant per qualsevol cosa i tot és important. La discussió de català-mallorquí o mallorquí-català sempre sorgeix. Va coincidir que va arribar a les meves mans un document que parlava del blaverisme (moviment en contra del català) i vaig pensar a recopilar retalls de diaris i anècdotes per a mi. Un dia en Toni Guiscafrè, editor de documenta, em va animar a preparar un manuscrit i a donar-li forma. D’ençà han passat cinc anys. Tot el problema ve d’una paraula: català o catalana. Des d’un punt de vista filològic es diu tècnicament llengua catalana però s’associa, erròniament, al territori de Catalunya. Al mallorquí de tota la vida que utilitza, sense saber-ho, un català més pur que els catalans de Barcelona no li agrada que li diguin que parla català. Per això, sorgeixen moviments molt més secessionistes que fins i tot arriben a dir catalanistes al gonellisme original o, de forma despectiva, catallorquins».

‘Acadèmi de sa Llengo Baléà’

«Tenen la seva gramàtica i la seva ortografia. Curiosament, l’Ajuntament d’ara encara conserva el local que cedeix ‘l’Acadèmi de sa Llengo Baléà’. No em quadra... més que res per un tema d’ideologia. No tenc res en contra de l’Acadèmia però és curiós que un Ajuntament com el d’ara que tira més cap al catalanisme...»

Parts del llibre

«Està dividit en tres grans parts: el coneixement del fenomen i el transfons històric, repàs de les publicacions gonellistes amb autors i, finalment, la tercera part és un argumentari».

Gonellisme i l’IEC

«Hi ha coses en què el gonellisme té raó: com que l’IEC accepta castellanismes (barco, caldo...) i no ens permet utilitzar l’article literal masculí singular ‘lo’».

Cicles del moviment

«És cíclic. En els anys 70 va haver-hi un moviment alt i es va deixar de banda. En els anys 80 va tornar a pujar moltíssim per Estatut d’Autonomia, campanya ‘No et mosseguis la llengua, parla en català’... En els anys 90 no passa gairebé res. Durant el govern de Bauzá torna haver-hi una altra pujada perquè els grups es veuen recolzats i se’n formen de nous. Després torna haver-hi una baixada i ara una altra pujada a causa del procés de Catalunya».

«No és un llibre amb text de combat»

«Respect totes les persones que pensin així i, en algunes coses, hi puc arribar a estar d’acord. Quan dic neutral vull dir que no és una cosa opinable, està tot documentat i a l’hemeroteca. Neutral 100% no, perquè està escrit en català estàndard i per això seré considerat pancatalanista. Tampoc està escrit en castellà i pot ser em diguin que sigui anti espanyol».

El gonellisme actual abraça l’espanyolisme?

«Sempre han anat de la mà. Hi ha diferents factors: és anticatalanisme i escriuen en ‘baléà’ perquè no els dóna la gana fer-ho en català estàndard. Normalment l’espanyolisme sempre va unit del gonellisme. I el gonellisme defensa davant de tot que som espanyols i que després som mallorquins i europeus».

Gonellisme d’esquerres

«Durant la discussió de l’Estatut d’Autonomia hi va haver uns quants polítics més d’esquerres que no estaven a favor de dir llengua catalana. Hi ha autors socialistes ben anticatalanistes i gonellistes».

La cultura com eina pels partits polítics?

«Sí. Per una banda per captar vots. També s’utilitza entre temes polèmics perquè no pensem en temes més importants».  

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Silvieta, fa mes de 2 anys

Un treball fantàstic que era ben necessari. Sens dubte una part de la nostra història contemporània que s'ha de tenir en co nta. Enhorabona.

Valoració:1menosmas
Per Cardell, fa mes de 2 anys

Enhorabona!!! A la fi un treball ben documentat sobre aquest moviment sociolingüístic. A València el blaverisme està molt més estudiat. Aquí no s'havia fet gairebé res. Me sorpren molt en Xavi Canyelles, és polifacètic. Falten persones com ell i treballs com aquest.

Valoració:0menosmas
Per el poble mana, fa mes de 2 anys

@ torero: i tú que putes pintas aquí, si no saps ni una cosa ni s'altra, tú vas i pintas allá.
Si ets curt, -(todos sabemos desde cual) no se permitiria nunca èsta opción-. Es clar que ho sabem, desde l'Espanya de Wert, J.R. BauSSá and Company," (peró eeeto que éééé) que venga la guardia civiiii".

Valoració:0menosmas
Per Marxem i ho saps, fa mes de 2 anys

@ Manoletin...
Per poguer parlar “ mallorquí “ hauria d’existir de forma independent del “català” cosa que a nivell lingüístic no pasa i a nivell polític tampoc ; el mostri estatut parla de “ llengua catalana”.
La demagògia gonella no te vergonya!

Valoració:3menosmas
Per manoletin, fa mes de 2 anys

El problema es bien fácil de solucionar: que te sientes catalán de Mallorca, perfecto, habla y aprende Catalán, pinta los mapas como mejor te parezca, etc... Que te sientes mallorquín de Mallorca, pues aprende mallorquín, pinta los mapas como mejor te parezca y tan panchos, sin imposiciones, pero esto es utópico porque desde uno de los dos bandos (todos sabemos desde cual) no se permitiría nunca ésta opción.

Valoració:-6menosmas
Per Maties, fa mes de 2 anys

L'enhorabona. Feia molta de falta una obra com aquesta. Es podra comprar per Sant Jordi?

Valoració:1menosmas
Per Millor ignorar aquest disbarat, fa mes de 2 anys

Amb tot el meu respecte cap a Xavier Canyelles, jo crec que de la aberració del gonellisme ni s'en ha de parlar, perque no és cap moviment cultural ni tampoc cap corrent filisòfica o politica, sinó unica i exclussivament un intent de destruir la nostra cultura i una manifestació d'odi o d'auto odi, segons siguin forasters o mallorquíns els que practiquen aquesta heregia. I només son quatre fatxes.

Valoració:10menosmas
Per Jaume Rossello Gelabert, fa mes de 2 anys

Bon dia;
El titular confon.

Valoració:5menosmas
Per Vergonya, fa mes de 2 anys

Es queixen d'un imaginari "centralisme barceloní" però els pareix meravellos el centralisme castellà .
Els pitjors enemics del nostre poble, de la nostra cultura i que volen cremar les nostres arrels per fer-nos desaparèixer com a poble, son també mallorquins venuts i traidors a la terra.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris